wat zijn koolhydraten en waar zitten ze in?

Koolhydraten, je leest en hoort er momenteel erg veel over. Zo zouden ze slecht voor je zijn en zou je er dik van worden. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het feit is dat om deze en andere redenen mensen massaal koolhydraatarm gaan eten. Overweeg jij ook om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen? Wellicht is het handig om je eerst eens te verdiepen in de wereld van koolhydraten. Want wat zijn koolhydraten en waar zitten ze in?

Wat zijn koolhydraten?

Weet jij wat koolhydraten zijn? Een koolhydraat wordt ook wel sachariden of suiker genoemd. Maar koolhydraten kunnen naast suikers ook bestaan uit zetmeel en vezels.

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. 

De suikers en zetmeel uit de voeding worden door het lichaam omgezet in glucose. Dit gebeurd in de darmen. In de maag en darmen worden de koolhydraten omgezet tot gluctose, fructose en galactose. Deze worden vervolgens in ons lichaam omgezet naar glucose en komen zo in ons bloed terecht waardoor we energie krijgen.

wat zijn koolhydraten Glucose brandstof bloedsuikerspiegel

Glucose is ook een suiker die gebruikt wordt als brandstof. Je hersenen en lichaam kunnen namelijk niet zonder deze brandstof.

Vezels zijn te vinden in plantaardige voeding en worden niet omgezet in suikers. Vezels geven ons ook een gevoel van verzadiging, ze zorgen er namelijk voor dat je langer verzadigd bent. Ook zorgen vezels ervoor dat andere koolhydraten langzamer in je bloed worden omgenomen. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel op niveau te houden.

Lees ook: een stabiele bloedsuikerspiegel: de sleutel naar een gezond lichaam

Alle koolhydraten verhogen je bloedsuikergehalte, maar dat doen ze niet allemaal op dezelfde manier. Er is namelijk een verschil tussen de snelle en langzame koolhydraten.

Snelle en langzame koolhydraten

Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter dit is. Want als je bloedsuiker vaak snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit kan je risico op overgewicht maar ook op het ontwikkelen van diabetes type 2, verhogen. Koolhydraten kunnen we indelen in 2 soorten namelijk:

  • Snelle koolhydraten, oftewel de snelle suikers. Je hebt snelle suikers, zoals het suikerklontje en alle andere suikers die in producten worden gestopt. Deze suikers laten het suikergehalte in je bloed snel stijgen.
  • Langzame koolhydraten worden ook wel de complexe koolhydraten, of langzame suikers, genoemd. Dit type koolhydraat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt.

Chemisch gezien zijn koolhydraten allemaal verbindingen van koolstof, waterstof en zuurstof.

Het verschil tussen deze snelle en langzame koolhydraten is dat de langzame koolhydraten uit essentiële voedingsstoffen bestaan. Essentiele voedingstoffen zijn stoffen die het lichaam niet, of in onvoldoende mate, zelf kan maken maar die het lichaam wel nodig heeft. Daarom worden ze wel essentiële (onmisbare) voedingsstoffen genoemd. Langzame koolhydraten bevatten vitamines, mineralen en vezels die belangrijk voor ons lichaam zijn.

Vulling of voeding?

Bij snelle koolhydraten ontbreken al deze nuttige voedingsstoffen. Veel van zulke producten leveren alleen lege calorieën en zijn als het ware alleen maar vulling voor je lichaam. Bovendien heeft je lichaam moeite om deze te verwerken.

Waarmee voed jij je lichaam? Met vulling of voeding?

Eet je vaak en veel snelle koolhydraten, dan ga je al snel klachten als overgewicht (vooral rondom je buik waar het buikvet wordt opgeslagen), vermoeidheid en een lage weerstand ervaren. Op lange termijn kunnen er zelfs chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten ontstaan.

Heb je Diabetes dan is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het kan dan juist wel zinvol zijn om koolhydraatarm te gaan eten. Je zult hierdoor afvallen waardoor je zelfs diabetes type 2 kan omkeren.

Lees ook: Diabetes overwinnen. Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding – boekrecensie

De rol van echte voeding is zo belangrijk. Helemaal in het overwinnen van Diabetes type 2. Door koolhydraatarm te gaan eten zul je al snel het verschil merken.

Koolhydraten als voedingsstof

Koolhydraten vallen onder de groep macronutriënten. Een macronutriënt is een voedingstof.

Er zijn 3 groepen macronutrienten, namelijk:

  • koolhydraten
  • vetten
  • eiwitten

Elke voedingstof (macronutriënt) heeft zo zijn eigen functie. De functie van de macronutriënt ‘koolhydraat’, is het leveren van energie. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor de mens, naast vetten en eiwitten.

Koolhydraten leveren 4 kcal energie per gram.

Zie het als een brandstof voor je lichaam. De benzine die nodig is om een auto te laten rijden. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot suiker (glucose), en dit zorgt voor energie. Zo hebben we bijvoorbeeld glucose nodig om ons te concentreren. De hersenen kunnen hun brandstof nergens anders vandaan halen.

Verschillende functies

Bovendien houden koolhydraten allerlei functies in ons lichaam draaiende zoals:

  • De ademhaling,
  • Hartslag,
  • Aanmaak van hormonen,
  • Regeling van de lichaamstemperatuur.

Ook geven ze energie aan onze spieren. Hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt is per persoon verschillend.

Jouw koolhydraatbehoefte is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Lichaamsbouw
  • Hoe actief je bent
  • Huidige staat van gezondheid
  • Persoonlijke voorkeur

Ben jij bijvoorbeeld erg sportief en heb je daarnaast ook veel spiermassa? Dan kun je per dag meer koolhydraten innemen in vergelijking met iemand die maar erg weinig beweegt en weinig spiermassa heeft.

Ook je lichamelijke gezondheid is hierbij een belangrijke factor. Heb je bijvoorbeeld diabetes type 2? En zou je je diabetes graag om willen keren? Dan kan het juist wel zinvol zijn om koolhydraatbeperkt te gaan eten.

Gebruik je medicatie voor diabetes type 2? Let dan wel goed op want hierbij is het erg belangrijk om goed in de gaten te houden hoe je lichaam reageert op het minderen van de dagelijkse koolhydraatinname.

Diabetes type 2? Maak jezelf beter!

Boekentip: Het boek: Diabetes 2? Maak jezelf beter!’ geeft veel informatie over de nieuwste inzichten van de ziekte, adviezen over voeding en natuurlijk veel smakelijke recepten. Zo krijg je diabetes type 2 onder controle. Het boek is oa verkrijgbaar bij bol.com.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in heel veel producten. Ze komen zowel van nature in producten voor als in bewerkte producten. Goede bronnen zijn vooral: volkoren graanproducten zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten en fruit.

Ze komen voor in producten die suiker, vezels of zetmeel bevatten:

  • Suiker: Dit zit in snoep, koek, chocola, ijs, fruit, frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, zoet broodbeleg, zoete witte wijn.
  • Vezels komen voor in fruit, peulvruchten, groenten, havermout, quinoa en volkorenproducten.
  • Zetmeel: Komt voor in brood, aardappelen, pasta, rijst, havermout en ontbijtgranen.

Vaak wordt gedacht dat je elke koolhydraat zou moeten mijden omdat deze slecht zouden zijn. Dit klopt niet helemaal. Integendeel want producten die koolhydraten bevatten zijn niet per definitie slecht voor je lichaam. Het probleem is dat we met name die producten eten die veel te veel suiker en zetmeel bevatten, maar waar juist erg weinig vezels in zitten.

Lees ook: Afvallen door minder suiker te eten? Hoe pak je dit aan?

De bloedsuikerspiegel raakt hierdoor uit balans. Daardoor zorgen zulke  producten er juist weer voor dat er teveel suikers in je lichaam niet opgenomen kunnen worden door de cellen en dus zullen moeten worden omgezet in vet. Dit kan vervolgens weer leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en allerlei andere hart- en vaatziekten.

Minderen met snelle suikers

Het gros van de mensen krijgt dagelijks teveel koolhydraten binnen. Overgewicht en chronische ziekten liggen hierdoor op de loer. Maar dat wil niet zeggen dat je alle bronnen van koolhydraten moet vermijden, integendeel. Het zijn met name de geraffineerde (bewerkte) en snelle suikers, die onze bloedsuikerspiegel verstoren. Deze suikers kun je daarom ook beter zoveel mogelijk mijden. Het zit hem dan ook niet in de koolhydraten als voedingsstof maar in de hoeveelheid koolhydraten en het soort koolhydraten wat je dagelijks binnenkrijgt.

>>>Koolhydraatarme ovenschotels maken? Kijk hier voor de recepten<<<

Koolhydraten zijn dus wel belangrijk om je fit en gezond te voelen. Als je wilt afvallen kun je dit ook op een gezonde en verantwoorde manier doen. Kijk hiervoor eens naar alle bewerkte en snelle suikers wat je op een dag binnenkrijgt. Ga vervolgens aan de slag met het vermijden en vervangen van al die producten die deze snelle suikers bevatten. Ook het aanpassen van je porties kan winst opleveren. Op deze manier hoef je de koolhydraten niet te mijden maar krijg je er minder van binnen.

Eet daarbij zoveel mogelijk gevarieerd en kies voor de pure en onbewerkte producten. Zoals pure, verse groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, vlees, vis, olijfolie, roomboter, eieren, enz.

Vind je het lastig om te starten en weet je niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? 20 dagen suikervrij is de online cursus om alles te leren over een suikervrijer leven. Naast dat je van alles over suiker leert, ga je ook stap voor stap aan de slag met het aanpassen van jouw leefstijl.

suikervrijer leven cursus suikervrij
Wat zijn koolhydraten? En waar zitten ze in?

3 gedachten over “Wat zijn koolhydraten? En waar zitten ze in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *