wat is diabetes omkeren

Diabetes, in de volksmond ook wel bekend als suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte. Bij suikerziekte zit er te veel suiker (glucose) in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker zelf niet meer op peil houden. De officiële naam van deze stofwisselingsziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn de twee bekendste vormen. Maar wat is diabetes nu precies en is diabetes te genezen?

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Omdat glucose een vorm van suiker is werd diabetes mellitus vroeger ook wel suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed en dus ook bij diabetes.

Lees ook: Wat is insuline? De functie van insuline en hoe het werkt.

Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf regelen. Dit gebeurt bij gezonde mensen heel precies met behulp van het hormoon insuline. Zodra er iets gegeten of gedronken wordt waar veel suikers (koolhydraten) in zitten, stijgt het glucose in het bloed.

Het hormoon insuline wordt vervolgens aangemaakt in de alvleesklier en zorgt er op zijn beurt voor dat het glucose wordt afgevoerd door het bloed en in de weefsels opgenomen wordt. Het doel van insuline is om de glucose in het bloed te vervoeren naar cellen en weefsels die dit vervolgens kunnen opnemen. Insuline is als het ware de sleutel die deze cellen kan openen.

Insuline sleutel cel

Twee belangrijke soorten diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze hebben allebei te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar. Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen die diabeet zijn, hebben diabetes type 2.

Wat is diabetes type 1?

Dit type diabetes ontstaat door een auto immuun reactie en kan al op vrij jonge leeftijd voorkomen. Vroeger werd diabetes type 1 ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd. Bij dit type heeft het afweersysteem per ongeluk de goede cellen vernielt die nodig zijn om het hormoon insuline te kunnen aanmaken.

Diabetes type 1

Doordat de cellen kapot zijn, maakt je lichaam te weinig insuline aan. De alvleesklier is vrijwel niet meer in staat om dit te produceren. Wel is het zo dat hoe ouder iemand is als dit type diabetes ontstaat, hoe meer de alvleesklier nog in staat is om zelf een klein beetje insuline aan te maken.

Insuline heb je nodig om suikers uit je voeding om te zetten in energie en te vervoeren naar de lichaamscellen.

Iemand met diabetes type 1 zal dus zelf nauwkeurig de bloedsuikerwaarden in de gaten moeten houden en insuline moeten spuiten om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit moet erg precies gebeuren, altijd op het juiste moment. Want een te laag (hypoglycemie) of een te hoog (hyperglycemie) bloedsuikergehalte kan tot vervelende gevolgen leiden en zelfs erg gevaarlijk zijn.

>>Lees ook: Top 5 boeken die helpen om diabetes te genezen

Het lichaam van mensen met dit type maakt zelf vrijwel helemaal geen insuline meer aan.  Daarom moet je met suikerziekte type 1 je bloedsuikerspiegel nauwkeurig in de gaten houden en een paar keer per dag insuline spuiten.

Wist je dat er ook speciale pompjes voor zijn die automatisch insuline toedienen?

Gelukkig komt deze vorm van suikerziekte veel minder vaak voor. Klachten die horen bij dit type diabetes zijn:

  • veel dorst hebben
  • snel moe zijn
  • veel afvallen

Wat is Diabetes type 2?

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Toch is deze benaming niet meer van deze tijd. Er zijn namelijk steeds meer mensen die deze diagnose al op jonge leeftijd krijgen. Volgens het diabetesfonds hebben er in Nederland al meer dan 1,2 miljoen mensen diabetes. Het merendeel hiervan heeft Diabetes type 2.

Wat is diabetes type 2

Eigenlijk kun je deze vorm van diabetes beter opsplitsen in twee varianten:

  • overgewichtssuiker of overgewichtsdiabetes en
  • ouderdomssuiker of ouderdomsdiabetes

Waarbij overgewichtssuiker ontstaat bij mensen die last van overgewicht hebben, speelt leeftijd geen rol. Ook relatief jonge mensen kunnen dit type diabetes krijgen. Iemand met ouderdomssuiker hoeft daarintegen geen last van overgewicht te hebben. Deze variant van diabetes is dan ook echt de oorzaak van de veroudering van het lichaam.

Ouderdomssuiker

Ouderdomssuiker ontstaat altijd op oudere leeftijd, gemiddeld boven de 70 jaar. Het is een oorzaak van, zoals de naam al zegt, de ouderdom. De b-cellen in de alvleesklier die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline, zijn verouderd en werken daardoor niet zo goed meer. Ouderdomsdiabetes komt tot tegenstelling van overgewichtsdiabetes gelukkig maar heel weinig voor.

Diabetes type 2

De alvleesklier maakt insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker in je bloed) uit je voeding naar de cellen gaat als brandstof. Als je diabetes type 2 hebt, maakt:

  • Je lichaam of te weinig insuline aan,
  • Of je lichaam reageert minder goed op insuline,
  • Ook komt het voor dat het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt.

Dat hangt dus allemaal af van de soort diabetes die iemand heeft.

Zo kan het ook voorkomen dat er wel voldoende insuline wordt aangemaakt maar dat de insuline van slechte kwaliteit is. In dat geval is er sprake van een onbekender type, namelijk: diabetes type MODY.

Insulineresistentie

Ongevoeligheid voor insuline wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Het gevolg hiervan is dat je hoge bloedglucosewaarden krijgt.

Insulineongevoeligheid is geen ziekte maar een verstoring in de stofwisseling.

Langdurige hoge bloedsuikerwaarden kunnen op een gegeven moment complicaties veroorzaken.

9 van de 10 mensen met suikerziekte hebben diabetes type 2 en hiermee is dit het meest voorkomende type.

De kans wordt groter op het krijgen van suikerziekte door:

  • overgewicht
  • ongezonde voeding
  • te weinig lichaamsbeweging
  • roken
  • bepaald medicijngebruik
  • Erfelijke aanleg

Een diabeet krijgt meestal naast medicijnen ook voedings- en leefstijladvies. Het komt ook voor dat iemand op een gegeven moment zelf insuline moet gaan spuiten.

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes waarvan 9 van de 10 volwassen mensen met suikerziekte, diabetes type 2 hebben.  Bij kinderen is het andersom, daar hebben 9 van de 10 kinderen diabetes type 1.

Bron: Diabetesvereniging Nederland

Diabetes type 2 komt op steeds jongere leeftijd voor. Een ongezonde leefstijl is een van de belangrijkste oorzaken. Bij jonge mensen die deze diagnose krijgen komt dit vrijwel altijd door het overgewicht wat door de jaren heen is ontstaan.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een maateenheid die de hoeveelheid glucose, die opgelost is in het bloed, aangeeft. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter, ofwel mmol/l. Door middel van een klein vingerprikje kan de waarde van je bloedsuikerspiegel worden bepaald. In een normale situatie zal de bloedsuikerspiegel van een nuchter persoon tussen de 4 en de 6 mmol/l.

Als de waarde van een nuchter persoon boven de 7 mmol/l uitkomt, is dit te hoog en spreken we van suikerziekte.

Lees ook: Een stabiele bloedsuikerspiegel: De sleutel naar een gezond lichaam.

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker in het bloed) vanuit het bloed door het lichaam gebruikt kan worden als brandstof. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Zonder het hormoon insuline kan deze glucose nergens heen en zou het in heb bloed blijven zitten. Bij een diabeet kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dit is ook de reden dat diabetes ook wel suikerziekte wordt genoemd.

Door de constant schommelende bloedsuikerspiegel moet er steeds weer insuline aangemaakt worden. De alvleesklier raakt hier als het ware door overbelast en kan uiteindelijk zelfs uitgeput raken.

Symptomen bij diabetes type 2

Je merkt niet altijd meteen dat je suikerziekte hebt. Vaak zijn de klachten al langere tijd aanwezig. Ook kunnen de klachten andere oorzaken heben. Ga met langdurige klachten daarom altijd naar de huisarts.

Symptonen bij type 2 zijn:

  • vermoeidheid
  • last van een droge mond
  • wazig zien
  • Wondjes die niet lijken te genezen
  • infecties
  • veel dorst hebben
  • vaak en veel moeten plassen
  • blaasontstekingen of urineweginfecties

Diabetes omkeren

Vroeger werd er nog vanuit gegaan dat suikerziekte niet te genezen was en dat je dus levenslang afhankelijk was van medicatie. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer bekend over deze stofwisselingsziekte en over het omkeren ervan.

Type 1 is, in tegenstelling tot type 2, niet te genezen. Toch is letten op je voeding en leefstijl voor beide types wel bevordelijk. Voeding en leefstijl vervullen namelijk een belangrijke rol in het leven van een diabeet. Heel veel dingen hebben een negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel en daarmee op de aanmaak van insuline. Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Stress,
  • Bewerkte en snelle suikers,
  • Koolhydraten,
  • Weinig slaap

In veel gevallen kun je hier zelf wat aan doen om te genezen van suikerziekte. Maar hoe doe je dat dan?

In het programma  ‘de diabetes omkeer methode’ wordt duidelijk uitgelegd hoe je van diabetes kunt genezen. Tijdens deze 12 weekse ‘Diabetes Omkeren Methode’ word jij stap voor stap begeleidt naar een diabetesvrij leven.

Het doel van dit 12- weekse programma is dan ook om definitief at te rekenen met diabetes. Hiervoor zul je je voedingspatroon leren aanpassen. Gezond eten en vaak met veel minder koolhydraten.

Lees ook: 112 lekkere recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen

Dit gebeurd stap voor stap met begeleiding. Hierdoor breng je je bloedsuikerspiegel weer in balans, waardoor je zult afvallen, een gezond gewicht kunt bereiken en diabetesvrij kunt leven.

Wil jij dat ook?

Wil je ook diabetesvrij leven maar weet je niet hoe je moet beginnen? Heb je al van alles geprobeerd en lukt het jou maar niet om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen? Wil je graag gezond eten maar ontbreekt het jou aan inspiratie? Dan is deze methode geschikt voor jou!

de diabetes omkeren methodeKijk hier voor meer informatie over de diabetes omkeren methode!

Gooi Onnodige Medicijnen In De Prullenbak. Verlies Kilo’s Buikvet. En Neem Voorgoed Afscheid Van Jouw Diabetes Type 2!

Wat is diabetes? En is diabetes te genezen?

3 gedachten over “Wat is diabetes? En is diabetes te genezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *