Wat is insuline

Wat is insuline en de functie hiervan? Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die verschillende processen in het lichaam regelen. De taak van het hormoon insuline is om er voor te zorgen dat er energie naar je hersenen en spieren wordt vervoerd. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je bloed, naar de cellen wordt gebracht. Ook zorgt glucose ervoor dat de cellen open gaan zodat de glucose in de cel naar binnen kan om te worden verbrand tot energie.

Wat is insuline? Insuline wordt ook wel ‘de sleutel van de cellen’ genoemd. De sleutel die nodig is om de deurtjes van je lichaamscellen te openen.

Wat doet insuline?

De alvleesklier maakt insuline aan en zorgt voor de afgifte van insuline.

De taken van insuline:

  • Het verlagen van de bloedsuikerspiegel
  • Regelen van de glucose stofwisseling
  • insuline speelt een rol bij de vetstofwisseling

Nadat je iets gegeten (of gedronken) hebt worden zetmeel en de suikers in je lichaam afgebroken en omgezet naar bloedsuiker. Hierdoor stijgt de glucose in het bloed. Dit is het moment dat bij gezonde mensen de alvleesklier insuline afgeeft. De insuline komt in de bloedbaan terecht en vervoerd als het ware de insuline door het hele lichaam naar de cellen. Doordat de suikers door de cellen worden opgenomen, verdwijnen ze uit de bloedbaan. Insuline verlaagt op dat moment daarmee de bloedsuikerspiegel.

Bloedglucose is de suikerspiegel van het bloed

De alvleesklier meet contstant hoeveel glucose er in je bloed zit. Op het moment dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, dan wordt er extra insuline aangemaakt. Gaat de bloedsuikerspiegel weer omlaag, dan past de alvleesklier de insulineproductie zich hier op aan.

Stress en de bloedsuikerspiegel

Niet alleen voeding maar ook stress heeft invloed op de bloedsuikerspiegel. Verschillende gevoelens zoals angst, woede en spanning zorgen er allemaal voor dat het lichaam stresshormonen afscheidt in de bloedbaan om het lichaam voor te bereiden op de zogenaamde ‘vecht, bevries of-vlucht’-reactie.

In acute kortdurende situaties waarbij je als het ware direct zou moeten kunnen vluchten en alert moet zijn, komt er als eerste adrenaline vrij. Het vrijkomen van adrenaline zorgt ervoor dat de glucose in je bloed razendsnel stijgt zodat deze je lichaam snel kan voorzien van een extra dosis energie om ook echt te kunnen vluchten of extra kracht kan geven om te kunnen vechten. Zodra de stressreactie voorbij is, daalt de aanmaak van adrenaline ook weer snel.

Bij langdurige stress is dat anders. Hierbij heb je langere tijd extra energie nodig om tegen de stress te vechten. Hierbij produceren je bijnieren voornamelijk het stresshormoon cortisol. Ook dit stresshormoon zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Als deze stress situatie langere tijd duurt, heeft dit daarom een nadelige invloed op je lichaam

Hormonen die het bloedsuikergehalte verlagen:

  • Insuline

Hormonen die de bloedsuikerspiegel doen stijgen:

  • Groeihormoon,
  • ACTH: stimuleert de schors van de bijnieren – aanmaak cortiso,
  • Glucagon,
  • Adrenaline en
  • Noradrenaline

Bij langdurige stress is dat anders. Hierbij heb je langere tijd extra energie nodig om tegen de stress te vechten. Hierbij produceren je bijnieren voornamelijk het stresshormoon cortisol. Ook dit stresshormoon zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Als deze stress situatie langere tijd duurt, heeft dit daarom een nadelige invloed op je lichaam.

Omzetting van glucose naar glucogeen

Nu je het antwoord op de vraag: ‘wat is insuline?’ weet, gaan we kijken naar de werking van insuline. Insuline is dus verantwoordelijk voor het transport van glucose door het lichaam. Het kan gebeuren dat de cellen vol zitten en hierdoor tijdelijk geen glucose op kunnen nemen. Op dat moment kan de insuline de glucose omzetten naar glycogeen.

Glycogeen is een stof die opgeslagen kan worden in de spieren en in de lever.

Heeft het lichaam snel weer energie nodig, dan kan het deze energievoorraad aanspreken. Het lichaam kan op dit moment de glycogeen weer omzetten naar glucose.

Omzetten van glucose naar lichaamsvet

Insuline kan  de glucose ook omzetten naar vet.  Als je spieren verzadigd zijn met glycogeen, en er is nog steeds glucose in je bloed, dan wordt de glucose toch omgezet in lange termijn reserves, en dat is vet. Als je evenveel energie verbruikt dan je opneemt wordt het vet dat is opgeslagen ook weer door je lichaam verbrand.

Insuline en overgewicht

Zorgen dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft is een verstandige keuze. Als je een lange periode vaak producten met veel snelle suikers eet, is dit een belasting voor je lichaam. Ook kun je door de jaren heen hier overgewicht door ontwikkelen. Daarnaast maken snelle suikers je lichaam moe.

Als je veel eet en weinig beweegt wil je lichaam toch graag het teveel aan glucose in het bloed kwijt. Dus meer glucose dan je lichaam op dat moment nodig heeft, dan wordt deze glucose omgezet in vet. Dit vet kan worden opgeslagen als lichaamsvet. Het lichaamsvet wordt onderhuids opgeslagen. De functie van dit lichaamsvet is een soort van reservevoorraad. Dit lichaamsvet zie je met name terug op de buik, rondom de middel en in de bovenbenen. Is je inname van energie veel groter dan je uiteindelijk zal verbranden, dan zul je overgewicht krijgen.

Insulineresistentie

Als je veel koolhydraten (suikers) eet, moet je lichaam veel insuline aanmaken om vervolgens die suikers weer uit je bloed te halen.

snelle suikers chocoladereep

Een van de taken van insuline is immers om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Een hoog bloedsuikerspiegel is namelijk schadelijk voor je lichaamscellen. Als reactie op een hoog bloedsuikerspiegel word je alvleesklier dus steeds aan het werk gezet om insuline te produceren en af te geven aan het bloed.

Gebeurt dit steeds vaker, dan kan het op een gegeven moment zo zijn dat de cellen niet meer zo goed op de insuline reageren.  De cellen raken ongevoelig voor de insuline. Als een cel niet meer goed reageert, kan deze cel de energie uit het bloed ook niet meer goed opnemen. De cellen worden resistent voor de insuline. Dit wordt insuline resistentie genoemd. Hierdoor krijgt de cel dus geen meer brandstof binnen en het teveel aan suiker blijft in je bloed. Gevolg: Je lichaam kan de suiker dus niet kwijt aan de cellen en zorgt dat glucose wordt omgezet in lichaamsvet.

Insulineresistentie is vaak een voorbode voor het krijgen van diabetes type 2.

 

Normale bloedsuikerwaarden diabetes type 2

Meer lezen
Wat is insuline? De functie van insuline en hoe het werkt
Getagd op:             

Eén gedachte over “Wat is insuline? De functie van insuline en hoe het werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *