suiker product etiket berekenen

Etiket lezen: hoeveel suiker zit er in een product?

In mijn vorige blog kon je lezen hoe je suiker kunt herkennen in een product. Maar hoe weet je nu hoeveel suiker er in een product zit? Dat ga ik in deze blog stap voor stap uitleggen. Zodat je dit de volgende keer zelf uit kunt rekenen.

Verschillende soorten suiker

Hoeveel suiker zit er in een product? Om dit uit te kunnen rekenen, zul je het etiket moeten lezen. Bij de ingrediëntenlijst staan alle ingrediënten vermeld die in het product voorkomen. Ook kun je in deze lijst lezen of er toegevoegde suikers in het product zitten.

suiker op het etiket ⇒Lees ook: De verschillende benamingen van suiker, hoe herken je suiker op het etiket? 

Toegevoegde suikers geeft, zoals de naam al zegt, aan dat de fabrikant zelf suiker heeft toevoegd aan het product. Ook als in de ingrediëntenlijst geen suiker staat vermeld, kan er nog steeds suiker in zitten. Dit zijn dan de natuurlijke suikers. Natuurlijke suikers betekent dat er het suikers in het product zitten die van nature in het product voorkomen. Denk hierbij aan melksuikers of fruitsuikers.

Voedingswaarde

Bij voedingswaarde kun je lezen wat de voedingswaarde van het product is. Dus hoeveel caloriën het product bevat (Energie) en hoeveel vetten, eiwitten, koolhydraten, enz er in het product zitten. Hoeveel suiker er in het product zit, kun je lezen bij koolhydraten. Suiker is namelijk een koolhydraat. Zit er suiker in, dan zie je dat onder koolhydraten staan, bij de tekst: ‘waarvan suikers/suikers/sucrés’. De hoeveelheid suiker staat daarachter vermeld in grammen. Dit kunnen zowel natuurlijke suikers zijn en toegevoegde suikers. Allebei de suikers staan hierachter vermeld. Het lichaam maakt namelijk ook geen onderscheid tussen natuurlijke of toegevoegde suikers.

hoeveel suiker zit er in een product

Grammen omrekenen in klontjes

Zoals je kunt zien op bovenstaand etiket, staat de hoeveelheid suiker vermeld in grammen. Het is handig om in suikerklontjes te rekenen. Je hebt meer een beeld bij een suikerklontje dan bij grammen. 1 suikerklontje is omgerekend 4 gram.

suikerklontje

hoeveel suiker zit er in een product?

Nu we weten hoeveel gram een suikerklontje is, kunnen we makkelijker berekenen hoeveel suiker er in een product zit. Bovenstaand etiket geeft aan dat het product 7,2 gram suiker per 100 ml. bevat. Het etiket is van een pakje drinken. Hierin zit 200 ml. dus we moeten de grammen suiker in dit voorbeeld verdubbelen. Hierbij kom je op 14,4 gram uit voor 1 pakje drinken. We weten dat 1 suikerklontje 4 gram is. Door de totale hoeveelheid (14,2 gram) te delen met 4 gram (suikerklontje) weet je dat dit pakje drinken 3,6 suikerklontjes bevat.

Op deze manier kun jij van allerlei producten de in het product aanwezige suikers berekenen. In het begin zal het even rekenen zijn maar al snel krijg je hier handigheid in.

 

Hoeveel suiker zit er in een product?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *