aanbevolen hoeveelheid suiker who

Ontmasker de suikers! Het diabetesfonds is begonnen met een grote suiker terugroepactie:

De Suiker Terugroepactie is een oproep aan de voedingsindustrie om minder suikers in hun producten te stoppen. Door je eigen terugroepactie te starten en te delen op Facebook, kun jij je stem laten horen.

Bron: Diabetesfonds

Steeds meer mensen krijgen te horen dat ze diabetes type 2 hebben. Het diabetesfonds wil met deze actie aandacht vragen voor de vele suikerrijke producten die in de winkel verkrijgbaar zijn. Krijg inzicht in je suikerinname: Ontmasker de suikers.

Hoeveel suiker krijg jij dagelijks binnen?

Weet jij hoeveel suiker jij dagelijks ongemerkt binnen krijgt? Volgens het diabetesfonds schatten heel veel mensen hun dagelijkse suikerinname te laag in. Zo zou de gemiddelde suikerinname zo’n 20 suikerklontjes per dag zijn. Dit is dagelijks 1,5 tot 2 keer meer suiker dan is aanbevolen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om per dag niet meer dan 12,5 suikerklontjes (voor vrouwen) en 15 suikerklontjes (voor mannen) binnen te krijgen.

20! suikerklontjes… Dat is in een week 140 en in een maand (30 dagen) 600 suikerklontjes. En dit is slechts een gemiddelde…

Kun jij je een voorstelling maken hoe dat eruit ziet? 600 suikerklontjes, elke maand weer.

Dan is het ook niet zo verwonderlijk dat er steeds meer mensen kampen met overgewicht. Ook neemt het risico op diabetes type 2 hiermee fors toe.

Ontmasker de suikers

Hoe kan het toch dat veel mensen ongemerkt dagelijks zoveel suiker binnen krijgen?

Veel mensen zijn zich gewoon niet bewust van al die toegevoegde suikers. Er zijn maar weinig mensen die verder kijken dan de voorkant van een product.

Ontmasker de suikers in een product. Inzicht krijgen in je suikerinname begint met suiker herkennen op het etiket. Aan de hand van het etiket kun je vervolgens berekenen hoeveel suiker een product bevat. Door het lezen van het etiket, word je steeds bewuster van de hoeveelheid suiker die het product bevat. Ook kun je hierdoor steeds makkelijker producten vergelijken en de juiste keuzes maken.

Onnodig toegevoegde suikers

In veel producten zitten onnodig veel toegevoegde suikers, ook in producten waar je dat echt niet van verwacht. Als voorbeeld nemen we magere yoghurt met fruit. Ik weet dat deze bomvol toegevoegde suikers zit. Maar jij weet dat waarschijnlijk niet. Dit komt omdat veel mensen het product kopen doordat ze zich laten leiden door de tekst op de voorkant van de verpakking. Zonder daarbij het etiket te lezen wordt het product gekocht met het idee dat je gezond bezig bent. ‘Mager’ roept bij veel mensen het idee op dat dat gezond is. Hetzelfde gevoel krijgen ze bij het woordje ‘fruit’. Dus de tekst: magere yoghurt met fruit, geeft mensen het gevoel dat ze gezond bezig zijn. Dus worden deze producten goed verkocht.

 

ontmasker de suikers

Het zelf toevoegen van vers fruit aan je schaaltje yoghurt is een veel betere optie.

Cursus suikervrij

Wil jij ook bewust met suiker om leren gaan? Wil je ook graag weten wat je wel en wat je beter niet kunt eten? Ben je op zoek naar makkelijke recepten?

Ria Kamelle is auteur van de cursus 20 dagen suikervrij. Stap voor stap leert ze jou van alles over een suikervrijer leven. Incl. boodschappenlijstjes, makkelijke recepten, een besloten community, enz.

cursus suikervrij

Start grote suiker terugroepactie: ontmasker de suikers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *