waarom zit overal suiker in?

“Waarom zit overal suiker in?” Vraag jij je dat ook wel eens af? Suiker, Het lijkt tegenwoordig wel dat het overal in zit. Net als je denkt bewust suikervrijer bezig te zijn en te leven, lees je op het etiket dat er suiker aan het product is toegevoegd.

Maar wat is nou de reden dat er door fabrikanten massaal suiker aan producten wordt toegevoegd? De suikerbank ging op onderzoek uit. En vond hierbij verschillende redenen waarom er suiker in een product wordt gestopt.

Natuurlijke suikers

Suikers zijn koolhydraten. Deze koolhydraten leveren energie aan ons lichaam in de vorm van glucose. Glucose is een vorm van suiker die het meeste voorkomt in ons lichaam. Het wordt gebruikt als een brandstof voor je hersenen, spieren en hoofdorganen. Deze brandstof is nodig om goed te kunnen functioneren.

Suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit (fructose), groenten, aardappelen (zetmeel), peulvruchten, granen en melkproducten (lactose). Suiker is een ingrediënt wat van nature voorkomt in planten, maar voornamelijk wordt gewonnen uit suikerriet en suikerbieten.

Geraffineerde suikers daarintegen worden gefabriceerd en daarna bewust toegevoegd aan allerlei producten. Op deze manier krijgen steeds meer mensen een teveel aan suiker binnen. Meestal onbewust omdat de meeste mensen eigenlijk niet weten dat deze producten zoveel toegevoegde suikers bevatten.

Etiket lezen

Fabrikanten zijn verplicht om alle ingrediënten die in het product zitten, te vermelden op het etiket. Om er achter te komen hoeveel suikers een product bevat, kun je dan ook terug vinden op het etiket. Helaas is dit niet altijd even duidelijk. Want suiker wordt namelijk niet alleen als ‘suiker’ op het etiket vermeld.

Wist je dat er inmiddels wel meer dan 50 benamingen voor suiker zijn?

Het lichaam maakt overigens geen onderscheid tussen de verschillende soorten suiker. Het lichaam breekt ze op precies dezelfde manier af.

suiker op het etiket ⇒Lees ook: Hoe herken je suiker op het etiket?

Waarom zit overal suiker in?

Maar waarom zit overal suiker in? Vraag jij je ook wel eens af als je het zoveelste etiket leest, waarom er suiker aan een product is toegevoegd? Suiker wordt voornamelijk gebruikt om eten en drinken zoet te laten smaken. Maar suiker heeft nog meer functies. Zo kan suiker dienen als zoetstof, smaakmaker, vulmiddel conserveermiddel, gelvormer, stabilisator, kleurmiddel en structuur.

Functies van suiker in producten

Het toevoegen van suiker draagt bij aan de samenstelling en kleur van voedsel, zoals in koekjes, taart, meringue, enz. Mede hierdoor heeft suiker een zeer belangrijke rol in de meeste baktoepassingen. Ook kan het gebruik van suiker juist voorkomen dat gebakken producten droog of oud worden. Tevens zal bevroren fruit en gelei zijn kleur behouden.

Een mooi voorbeeld van wat suiker doet als je het aan een product toevoegt is een pakje (slag)room uit de supermarkt. De room is nog vloeibaar. Als je er suiker bij doet en de slagroom opklopt, zal de room veranderen van structuur en veranderen in slagroom.

Waarom zit overal suiker in?

De verschillende functies van suiker op een rij:

Smaakmaker

Suiker wordt vaak aan producten toegevoegd om een zoete smaak aan het product te geven. De reden hiervoor is dat zoetheid de smaak van veel voedingsmiddelen verbetert. Zoet is een basissmaak. Naast zoetheid zijn er nog 3 andere basissmaken:

  • zout
  • zuur
  • bitter

De zoetheid van suiker wordt vaak gebruikt om de basissmaken in balans te brengen en te verbeteren.

Als kleurmiddel

Om kleur aan een product te geven kan de fabrikant ervoor kiezen om hier suiker voor te gebruiken. Dit proces heet karamellisatie. Karamellisatie is van belang voor de vorming van kleur in verschillende voedingsproducten en kan niet gebeuren zonder de toevoeging van suiker.

Bij verhitting van suiker tot een bepaalde temperatuur, zal dit proces gaan optreden.

Op deze manier kan het gebruikt worden in veel verschillende soorten producten, zoals: brood, snoep, sauzen, jam en dessertwijn.

Een filmpje over karamelliseren:

Voor de structuur en stevigheid

Denk hiervoor maar aan gebak, taart en koek.

Suiker als conserveermiddel

Een conserveermiddel is een stof die wordt toegevoegd om een product langer houdbaar te maken. Ondanks dat suiker niet tot de officiële conserveermiddelen wordt gerekend, heeft suiker wel een conserverende werking. Door suiker toe te voegen aan het product helpt dit bij het voorkomen of vertragen van de groei van bacteriën, schimmels en gist in producten die verpakt zijn in blik en glas.

ingemaakte groenten

Fermentatie

Fermenteren van voedsel is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) in afwezigheid van zuurstof energie kunnen maken door het oxideren van koolhydraten, zoals suiker. Een mooi voorbeeld hiervan is kefir.

Suiker speelt een belangrijke rol bij de fermentatie. Suiker helpt namelijk bij de vergisting van veel voorkomende voedsel- en drankproducten. Denk daarbij aan yoghurt, azijn, zure room, wijn, bier, brood, kaas en zuurkool.

Voorbeelden van fermentatie:

  1. De gist Saccharomyces cerevisiae zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. 
  2. Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. 
  3. Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat. 
  4. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.

Bron: voedingscentrum

Gelvormer

Door suiker toe te voegen aan een vloeibaar product, geeft dit het product meer vastheid.

Houdbaarheid en stabilisator

Door het suiker toe te voegen, verbetert de stabiliteit en houdbaarheid van de ingrediënten of de samenstelling van een product.

Zonder suiker zou bijvoorbeeld jam minder lang houdbaar zijn en al vrij snel bederven. Brood zou minder vers zijn en al snel uitdrogen.

Suiker is een goedkoop vulmiddel

Naast alle bovengenoemde functies waarom er overal suiker in zit, is suiker gewoon erg goedkoop om te gebruiken. In heel veel producten wordt suiker daarom gewoon in producten gestopt als vulmiddel. Zo zijn producten met veel toegevoegde suikers vaak erg goedkoop te krijgen. Voor de lage prijs in de supermarkt, kun je dit product nooit zelf maken.

Chocolade is hier een mooi voorbeeld van. Een chocoladereep bestaat voor het grootste gedeelte namelijk uit suiker. Hoe meer cacao (gezonder maar ook duurder) er zal worden toegevoegd aan de chocola, hoe minder suiker er nodig is. Maar hoe duurder de chocoladereep  zal worden.

Door zoveel mogelijk te kiezen voor pure en verse producten, kun je voor een groot deel voorkomen dat je al die ongewenste suikers binnenkrijgt.

Kazidomi producten
cursus zonder suiker
Waarom zit overal suiker in? Wat is nou de reden dat suiker in een product wordt gestopt?
Getagd op:

3 gedachten over “Waarom zit overal suiker in? Wat is nou de reden dat suiker in een product wordt gestopt?

  • 09/02/2020 om 20:54
    Permalink

    Dat is als je kiespijn hebt dat je dan expres niets kan eten, want de sadisten maken het je niet makkelijk. Zodat vrienden tegen je zeggen eet nu wat, maar dat laat je daarna wel 10x uit je hoofd van de pijn en dan moet je je niet aanstellen.
    Ook geen pindakaas want bij diverse merken daar hebben ze nu ook al suiker aan toegevoegd, toen ik klein kende ik een merk waar ik geen last van had en zat er geen suiker in nu wel. Ik snap het ook niet waarom moet er suiker in pindakaas?
    Ik koop oploskoffie zit ook weer suiker in, ik wil gewoon zwarte koffie. Iets mis met mij?
    Wat me ook opviel ik koop geen koffiebonen meer, sindsdien heb ik geen last meer van diarree wat mij opviel van dat merk was dat die bonen vettig waren. Waarom moet koffie vet zijn? Zodat je zeker als je gezond wil leven geen koffie meer mag nahnahnah. Ik lees ook al dat er lood sommige waterleidingen zit. Wat kunnen we nog wel eten of drinken? Overal ga je kapot aan. De happy pan met antiaanbaklaag met teflon, hartstikke kankerverwekkend. Teflon zit zowat overal in. Krijg je leuke ziektes van.
    Maar het meeste wat me irriteert is dat overal suiker aan toegevoegd word onder het mom dan smaakt het lekkerder.
    Net zoals met zout dat pleuren we ook overal extra in. Zodat je lekker allerlei zoutoverschotten krijgt. Maar ja dat is natuurlijk niet waar. Zo moet ik dat niet zien, het zal wel anders zijn, waarheden verdraaien, ontkennen, vooral niet toegeven, kwaad worden, weglopen, om het minste of geringste driftig zijn, niet willen luisteren, expres door iemand heen praten terwijl hij nog niet uitgepraat is, mensen onderbreken, mensen expres lang laten wachten. Door medisch advies heen gaan, als psychiater alleen maar idiote oplossingen voorstellen tijdens depressie, denken dat je lollig bent, afspraken expres niet nakomen en mensen vrij laten vragen op die dag maar zelf niet komen opdagen, een praktijk hebben in een dorp en wonen in dorp maar expres klanten ver laten reizen ze moeten daar zijn want anders kan ik niet, mensen medicatie laten verhogen waar ze niet mee gebaat zijn, de depressie is nog steeds niet weg, gevolg men springt in Tilburg Centraal bij de Knegtel voor de trein, ach het valt allemaal wel mee he? Ik moet me niet zo aanstellen he? Ik ben niet gek geworden de halve wereld is gewoon gek geworden. Maar zo moet ik het natuurlijk weer niet zien he? Nee, je weet je wat je hebt gelijk jongen. Want er valt niet met je te praten. Tot ziens bij de tandarts als je 3x een andere tandarts krijgt en dezelfde vulling weer 3x geboord moet worden. Ben ik nu zo moeilijk? En het is nog steeds niet goed, want ik voel dat hij niet afgevlakt of gepolijst is.

    Beantwoorden
  • 09/02/2020 om 21:04
    Permalink

    Oh, ja en de tandarts die kan pas over 2 weken soms langer eerder niet. Nee, tandartsenhumor we kunnen echt niet eerder.

    Beantwoorden
  • 09/02/2020 om 21:12
    Permalink

    En die tandarts eerst doet ie je flink veel pijn met een wortelkanaalbehandeling en vervolgens berooft die je van je geld. Ja, hij pakt je twee keer. Zodat je vervolgens ook nog met een kater zit want ja u bent maar verzekerd voor x bedrag en de behandeling was nog veel duurder. Oh en als verzekering doen we ook nog moeilijk want dan gaan we zeggen, eerst krijg je 3 uur vervolgens krijg je 1,5 uur en daarna moet dezelfde tandarts het binnen 15 minuten doen. Nou zijn we dan niet idioot bezig? Of is dit typisch Nederland op zijn kleinst. Ik ben al naar een andere verzekering gegaan maar die doen precies hetzelfde. Tuurlijk verzekeringen willen nooit betalen, daar hebben ze altijd moeite mee. Rekeningen van de tandarts komen ook altijd vrij laat soms 1,5 jaar later terwijl de behandeling al lang en breed geweest is. Oh, ja er was nog een rekening maar die was van 1,5 jaar geleden dus die valt niet onder uw eigen risico en de verzekering betaalt hem ook niet. Nee, die waren we gewoon vergeten.
    Maar ik zou ook zeggen dat er meer suiker in producten in zit omdat het dan langer houdbaar is. Je zal wel waarschijnlijk tandarts als beroep zijn, vandaar dat je suiker zo beschermd. Ik ken een tandarts die loopt in de zomer suikerspinnen te verkopen op de kermis. Hahahahaha.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *