waarom zit overal suiker in?

“Waarom zit overal suiker in?” Vraag jij je dat ook wel eens af? Suiker, Het lijkt tegenwoordig wel dat het overal in zit. Net als je denkt bewust suikervrijer bezig te zijn en te leven, lees je op het etiket dat er suiker aan het product is toegevoegd.

Maar wat is nou de reden dat er door fabrikanten massaal suiker aan producten wordt toegevoegd? De suikerbank ging op onderzoek uit. En vond hierbij verschillende redenen waarom er suiker in een product wordt gestopt.

Natuurlijke suikers

Suikers zijn koolhydraten. Deze koolhydraten leveren energie aan ons lichaam in de vorm van glucose. Glucose is een vorm van suiker die het meeste voorkomt in ons lichaam. Het wordt gebruikt als een brandstof voor je hersenen, spieren en hoofdorganen. Deze brandstof is nodig om goed te kunnen functioneren.

Suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit (fructose), groenten, aardappelen (zetmeel), peulvruchten, granen en melkproducten (lactose). Suiker is een ingrediënt wat van nature voorkomt in planten, maar voornamelijk wordt gewonnen uit suikerriet en suikerbieten.

Geraffineerde suikers daarintegen worden gefabriceerd en daarna bewust toegevoegd aan allerlei producten. Op deze manier krijgen steeds meer mensen een teveel aan suiker binnen. Meestal onbewust omdat de meeste mensen eigenlijk niet weten dat deze producten zoveel toegevoegde suikers bevatten.

Etiket lezen

Fabrikanten zijn verplicht om alle ingrediënten die in het product zitten, te vermelden op het etiket. Om er achter te komen hoeveel suikers een product bevat, kun je dan ook terug vinden op het etiket. Helaas is dit niet altijd even duidelijk. Want suiker wordt namelijk niet alleen als ‘suiker’ op het etiket vermeld.

Wist je dat er inmiddels wel meer dan 50 benamingen voor suiker zijn?

Het lichaam maakt overigens geen onderscheid tussen de verschillende soorten suiker. Het lichaam breekt ze op precies dezelfde manier af.

suiker op het etiket ⇒Lees ook: Hoe herken je suiker op het etiket?

Waarom zit overal suiker in?

Maar waarom zit overal suiker in? Vraag jij je ook wel eens af als je het zoveelste etiket leest, waarom er suiker aan een product is toegevoegd? Suiker wordt voornamelijk gebruikt om eten en drinken zoet te laten smaken. Maar suiker heeft nog meer functies. Zo kan suiker dienen als zoetstof, smaakmaker, vulmiddel conserveermiddel, gelvormer, stabilisator, kleurmiddel en structuur.

Functies van suiker in producten

Het toevoegen van suiker draagt bij aan de samenstelling en kleur van voedsel, zoals in koekjes, taart, meringue, enz. Mede hierdoor heeft suiker een zeer belangrijke rol in de meeste baktoepassingen. Ook kan het gebruik van suiker juist voorkomen dat gebakken producten droog of oud worden. Tevens zal bevroren fruit en gelei zijn kleur behouden.

Een mooi voorbeeld van wat suiker doet als je het aan een product toevoegt is een pakje (slag)room uit de supermarkt. De room is nog vloeibaar. Als je er suiker bij doet en de slagroom opklopt, zal de room veranderen van structuur en veranderen in slagroom.

Verschillende functies van suiker op een rijtje:

 • Smaakmaker

Suiker wordt vaak aan producten toegevoegd om een zoete smaak aan het product te geven. De reden hiervoor is dat zoetheid de smaak van veel voedingsmiddelen verbetert. Zoet is een basissmaak. Naast zoetheid zijn er nog 3 andere basissmaken:

 • zout
 • zuur
 • bitter

De zoetheid van suiker wordt vaak gebruikt om de basissmaken in balans te brengen en te verbeteren.

 • Als kleurmiddel

Om kleur aan een product te geven kan de fabrikant ervoor kiezen om hier suiker voor te gebruiken. Dit proces heet karamellisatie. Karamellisatie is van belang voor de vorming van kleur in verschillende voedingsproducten en kan niet gebeuren zonder de toevoeging van suiker.

Bij verhitting van suiker tot een bepaalde temperatuur, zal dit proces gaan optreden.

Op deze manier kan het gebruikt worden in veel verschillende soorten producten, zoals: brood, snoep, sauzen, jam en dessertwijn.

Een filmpje over karamelliseren:

 • Voor de structuur en stevigheid

Denk hiervoor maar aan gebak, taart en koek.

 • Suiker als conserveermiddel

Een conserveermiddel is een stof die wordt toegevoegd om een product langer houdbaar te maken. Ondanks dat suiker niet tot de officiële conserveermiddelen wordt gerekend, heeft suiker wel een conserverende werking. Door suiker toe te voegen aan het product helpt dit bij het voorkomen of vertragen van de groei van bacteriën, schimmels en gist in producten die verpakt zijn in blik en glas.

ingemaakte groenten

 • Fermentatie

Fermenteren van voedsel is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) in afwezigheid van zuurstof energie kunnen maken door het oxideren van koolhydraten, zoals suiker. Een mooi voorbeeld hiervan is kefir.

Suiker speelt een belangrijke rol bij de fermentatie. Suiker helpt namelijk bij de vergisting van veel voorkomende voedsel- en drankproducten. Denk daarbij aan yoghurt, azijn, zure room, wijn, bier, brood, kaas en zuurkool.

Voorbeelden van fermentatie:

 1. De gist Saccharomyces cerevisiae zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. 
 2. Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. 
 3. Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat. 
 4. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.

Bron: voedingscentrum

 • Gelvormer

Door suiker toe te voegen aan een vloeibaar product, geeft dit het product meer vastheid.

 • Houdbaarheid en stabilisator

Door het suiker toe te voegen, verbetert de stabiliteit en houdbaarheid van de ingrediënten of de samenstelling van een product.

Zonder suiker zou bijvoorbeeld jam minder lang houdbaar zijn en al vrij snel bederven. Brood zou minder vers zijn en al snel uitdrogen.

Suiker is een goedkoop vulmiddel

Naast alle bovengenoemde functies waarom er overal suiker in zit, is suiker gewoon erg goedkoop om te gebruiken. In heel veel producten wordt suiker daarom gewoon in producten gestopt als vulmiddel. Zo zijn producten met veel toegevoegde suikers vaak erg goedkoop te krijgen. Voor de lage prijs in de supermarkt, kun je dit product nooit zelf maken.

Chocolade is hier een mooi voorbeeld van. Een chocoladereep bestaat voor het grootste gedeelte namelijk uit suiker. Hoe meer cacao (gezonder maar ook duurder) er zal worden toegevoegd aan de chocola, hoe minder suiker er nodig is. Maar hoe duurder de chocoladereep  zal worden.

Door zoveel mogelijk te kiezen voor pure en verse producten, kun je voor een groot deel voorkomen dat je al die ongewenste suikers binnenkrijgt.

 

Kazidomi producten

Waarom zit overal suiker in? Wat is nou de reden dat suiker in een product wordt gestopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *