ahornsiroop gezond alternatief voor suiker

Teveel suiker is niet gezond. Voor veel mensen is dit een reden om te minderen met suiker of om suiker te vervangen voor een andere vorm van zoetstof. Ahornsiroop is zo’n vervanger wat vaak gebruikt wordt. Maar wat is ahornsiroop en is ahornsiroop eigenlijk wel zo’n gezond alternatief voor suiker?

Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop wordt ook wel esdoornsap of mayple syrop genoemd. Ahornsiroop is een hele zoete siroop. Deze siroop wordt gemaakt van het zeer suikerrijke sap van de esdoorn (Acer saccharum). In de koude wintermaanden slaan deze esdoornbomen suiker op in hun wortels. In het voorjaar stroomt dit suiker samen met het esdoornsap door de bastvaten naar boven. Als de lente aanbreekt, kan dit sap dan afgetapt worden waarna er vervolgens ahornsiroop van wordt gemaakt. Met name in Noord-Amerika is deze siroop erg populair en wordt daarom al vele eeuwen gegeten.

Hoe wordt ahornsiroop gemaakt?

Meer dan 80% van de wereldvoorraad wordt in Canada geproduceerd. In de bossen van Canada waar deze esdoorns staan, wordt het sap van de boom afgetapt. Deze bossen worden daarom ook wel het ‘suikerbos’ genoemd. candadese vlag ahornsiroopHet seizoen om het sap af te tappen duurt slechts 6 weken en loopt van begin Maart tot het einde van April. Dit heeft alles te maken met de temperatuur. Deze is namelijk cruciaal voor de productie.

De ideale temperatuur valt in deze lenteperiode. Het moet ’s nachts namelijk vriezen en overdag moet de temperatuur uitkomen boven de nul graden.

De vrieskou in de lente zorgt ’s nachts voor druk in de stam waardoor het suikerrijke sap opstijgt en nieuwe groei stimuleert. Tijdens de warmere dagen zakt het sap weer waarna het vervolgens geoogst kan worden.

De esdoornbomen moeten minimaal een diameter van 25 centimeter hebben en ten minste 40 jaar oud zijn voordat er sap uit getapt kan worden. In de esdoorn wordt vervolgens een gat geboord en een tap geplaatst. Een pomp zuigt vervolgens het sap uit de boom op. Waarna het esdoornsap wordt opgevangen.

Het onbewerkte sap uit de esdoorn bestaat uit:
  • 97% water
  • 2% suiker
  • 1% mineralen en aminozuren

Het afgetapte esdoornsap lijkt dan nog het meest op water. Het is doorzichtig van kleur en smaakt zoet. Het is dan klaar voor de volgende stap: namelijk het sap bewerken tot siroop.

Het gewonnen esdoornsap zal ongeveer zo’n 6 uur gekookt moeten worden totdat het grootste deel van het water is verdampt. Wat daarna overblijft is een dikke, suikerachtige siroop. Als de suikerconcentratie van het sap zo’n 66% is, dan wordt het sap ‘siroop’ genoemd. Het ahornsiroop wordt vervolgens gefilterd om onzuiverheden te verwijderen.

Onderstaand filmpje toont het hele proces van hoe ahornsiroop gemaakt wordt:

1 esdoorn geeft ongeveer 48 liter esdoornsap per seizoen. Voor 1 liter ahornsiroop is 43 liter esdoornsap nodig. Dus bijna 1 boom heb je nodig voor maar 1 liter ahornsiroop.

Dit verklaard meteen de prijs van ahornsiroop: er is namelijk veel sap nodig om in te dikken tot siroop.

Vitamines en mineralen in ahornsiroop

Het belangrijkste verschil tussen ahornsiroop en geraffineerde suiker is dat ahornsiroop ook wat mineralen (en ook antioxidanten) bevat, zoals:

  • Mangaan
  • Zink
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium

Maar naast deze mineralen bevat de siroop ook flink wat suiker. Ahornsiroop bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit sucrose (suiker). 100 gram ahornsiroop bevat namelijk ongeveer 66 gram suiker.

ahornsiroopHet feit dat er dus wat mineralen inzitten is geen goede reden om het te eten. Vooral als je kijkt naar het hoge suikergehalte. De meeste mensen eten namelijk nog veel te veel suiker. Om toch te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt kun je het beste kiezen voor pure en onbewerkte voeding. 

cursus zonder suiker

Als je wilt afvallen kun je bovendien beter alle zoetstoffen met calorieën weglaten in plaats van alleen voor een minder slechte soort suiker te kiezen.

Glycemische waarde ahornsiroop

Ahornsiroop bevat ongeveer evenveel calorieën als geraffineerde rietsuiker. De glycemische waarde van ahornsiroop is 54. Ter vergelijking: witte tafelsuiker scoort 65 in de glycemische index. Ahornsiroop is hierdoor een iets minder slechtere vorm van suiker (net zoals honing en kokosbloesemsuiker). Maar dat maakt ahornsiroop nog niet gezond!

 


Integendeel! Het feit is dat de inname van teveel suikers juist erg ongezond is. Zo kan een te hoge suikerconsumptie je kans vergroten op verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

 

Hoewel de glycemische waarde van ahornsiroop lager is dan die van witte suiker, is de waarde nog steeds vrij hoog en kan ahornsiroop alsnog voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Bovendien is de siroop niet echt natuurlijk te noemen. Dit kom omdat ahornsiroop is ingedikt d.m.v. allerlei processen. Door deze processen zijn de natuurlijke verhoudingen van het sap erg veranderd.

Lees ook: Een stabiele bloedsuikerspiegel. De sleutel naar een gezond lichaam.

Is Ahornsiroop gezond?

Ahornsiroop is dus een minder slechte vorm van suiker, net zoals bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker. Dit komt omdat het de bloedsuikerspiegel iets minder snel doet laten stijgen dan ‘gewone’ suiker. Maar dat maakt ahornsiroop nog niet een gezond alternatief voor suiker. Persoonlijk raad ik daarom ook aan om ahornsiroop helemaal niet, of slechts in beperkte mate te gebruiken.

Want suiker = suiker. Ahornsiroop is ook een vorm van suiker en heeft daarom net zo goed effect op de bloedsuikerspiegel.

Net als met alle andere zoetmiddelen die gebaseerd op suiker zijn, heeft ahornsiroop dus wel effect op de bloedsuikersuikerspiegel. Wil je het toch graag gebruiken? Zorg er dan voor dat je dat alleen met mate doet.

Gebruik je ahornsiroop als alternatief voor gewone suiker? Dan zul je het suikergehalte in recepten al terug kunnen dringen met een derde. Dit simpelweg door de ahornsiroop te gebruiken in plaats van gewone, geraffineerde suiker.

Ahornsiroop kopen

Er worden veel ahornsiropen verkocht die wel smaken naar ahornsiroop maar die helaas niet pure siropen zijn. Veelal gaat het om een gewone siroop met een toegevoegd ahornsmaakje. Let daar goed op als je ahornsiroop wilt kopen. De kans is namelijk erg groot dat dit soort siropen hierdoor vol kunnen zitten met geraffineerde suiker of fructose-glucosestroop.

Lees daarom het etiket altijd goed door en let erop dat je geen ahornsiroop koopt waar allerlei extra suikers of andere vage stoffen aan zijn toegevoegd.

Terrasana ahornsiroop klasse A
Als je toch graag ahornsiroop wilt kopen, neem dan die uit de natuurvoedingswinkel of bestel het hier online.

20 dagen suikervrij

Wil je meer leren en te weten komen over hoe je bewust met suiker om kunt gaan? Ben je op zoek naar suikervrije recepten? Meld je dan aan voor 20 dagen suikervrij:

20 dagen suikervrij
Ahornsiroop: Is het een gezond alternatief voor suiker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *