Wat doet suiker met je lichaam

Eet jij veel producten waar suiker in zit? En zou je graag willen minderen? Het is nooit te laat om dat te doen. Suiker is een goedkope zoetmaker wat aan veel producten wordt toegevoegd. Hierdoor loop je het risico dat je er al gauw te veel via de voeding binnenkrijgt. Ook zit suiker in veel producten verstopt. Voor je het weet krijg je iedere dag onbewust te veel suiker binnen en dat is niet goed voor je gezondheid. Te veel suiker kan namelijk leiden tot veel verschillende klachten. De Suikerbank zette de onderstaande klachten voor jou op een rijtje. Dit doet teveel suiker met het lichaam.

Wat doet suiker met je lichaam? De gevolgen van teveel suiker

Wist je dat suiker een leeg product is? Het bevat namelijk helemaal geen voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Suiker voegt dus in feite niks toe aan je lichaam. Wel bevat suiker veel calorieën wat overgewicht kan veroorzaken.
Dat heeft allerlei gevolgen voor je lichaam zoals: meer insulineaanmaak, meer vetopslag en meer trek.
Als je eenmaal begint met het eten van zoetigheid, kun je hier vaak weer moeilijk stoppen.

Suikers zijn makkelijk op te nemen voor je lichaam en laten je suikerspiegel snel stijgen en vervolgens ook weer snel dalen. Door deze schommelingen blijf je in een vicieuze cirkel hangen. In een dal wil je weer omhoog en zo moet je blijven snoepen voor het lekkere gevoel. Eigenlijk kom je in een vicieuze cirkel terecht. Er zijn nogal wat gevolgen op te noemen. Een hele lijst met punten wat suiker kan doen met je lichaam.

Teveel suiker kan leiden tot:

Verminderde opname van vitamines en mineralen

Om gezond te blijven en je fit te voelen, heeft je lichaam dagelijks voldoende vitamines en mineralen nodig. Ook als je denkt dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt uit jouw voeding wil dit niet altijd zeggen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Opname is iets anders dan inname. Suiker kan de opname van vitamines en mineralen verminderen. Het kost je lichaam namelijk alleen maar vitamines en mineralen om al die suikers in je lichaam te verwerken.

Suiker en het brein

Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft.

Lees ook: de invloed van suiker op het brein

En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.

Darmklachten

Te veel suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Vooral een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan leiden tot darmklachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree.

Lees ook: Het suiker in vruchtensap, is het gezond of toch niet zo?

Fructose vind je voornamelijk in ongezonde producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

Vermoeidheid

Als je veel suiker binnenkrijgt kun je last krijgen van vermoeidheid. In pure kristalssuiker zitten namelijk geen voedingsstoffen, alleen energie. Als je veel suikerrijke producten neemt en te weinig kiest voor gezonde voeding, dan krijg je een tekort aan vezels, vitamines en mineralen. Bovendien blijft je bloedsuikerspiegel teveel pieken. Al die snelle suikers laten je glucose in het bloed erg snel stijgen. Door de aanmaak van insuline, gaat de suikerspiegel weer dalen. Als dit veel gebeurd op een dag, dan krijg je last van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeidheid.

Overgewicht

Alles waar je te veel van eet (of ook drinkt) kan overgewicht veroorzaken. Dit geldt ook voor het eten (of drinken) van producten waar teveel suiker in zit. Als je veel frisdrank, witmeelproducten, snoep, chocolade of andere suikerrijke producten nuttigt krijg je veel te veel calorieën binnen. Grote kans dat je veel meer calorieën binnen krijgt dan je uiteindelijk verbruikt. Het gevolg hiervan is dat je aankomt.



Door al die extra suikers heeft je alvleesklier het druk met het aanmaken van insuline om al die glucose in je bloed te vervoeren naar je cellen. Als deze cellen al vol zitten, dan wordt al die glucose opgeslagen in je spieren en lever. Suiker die uiteindelijk niet door je lichaam wordt gebruikt zal worden opgeslagen als vet. Het aanmaken van insuline kost bovendien niet alleen energie maar ook vitamines en mineralen. 

Diabetes type 2

Teveel suiker kan niet alleen leiden tot overgewicht. Ook de kans op het krijgen van diabetes type 2 neemt toe bij het hebben van overgewicht. En overgewicht vergroot weer de kans op het krijgen van diabetes type 2 (suikerziekte). Het is niet allen de voeding die suikers bevat maar ook drinken speelt een grote rol. Frisdranken maar ook vruchtensappen bevatten erg veel suikers. Doordat je het drinkt, stijgt de bloedsuikerspiegel erg snel.

Wist je dat? Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van een blikje frisdrank per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% verhoogt. Alleen al het vervangen van dranken met toegevoegd suiker door dranken zonder suiker kan hierdoor al leiden tot een afname in gewicht. En daarmee neemt het risico op het krijgen van diabetes type 2 ook af.

Snelle koolhydraten, waaronder wit brood en pasta, zorgen ervoor dat de insulineproductie van het lichaam snel toeneemt, terwijl groenten, volle granen en andere gezonde voedingsmiddelen resulteren in een stabiele bloedsuikerspiegel doordat je minder last hebt van insulineschommelingen. Op die manier zijn gezonde eetgewoonten goed voor het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes helpt verminderen.

Cholesterol

Suikerinname kan ook een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte in het lichaam. Consumptie van suiker kan de hoeveelheid LDL-cholesterol (de “slechte cholesterol”) in het bloed verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Tandbederf door suiker

Te veel suiker is niet goed voor je tanden. Als je iedere dag veel snoep en frisdrank neemt, heb je een grotere kans op gaatjes en tanderosie. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Bacteriën in de mond gebruiken suiker als voedselbron, wat kan leiden tot tandplak en tandbederf. Bacteriën zetten suiker namelijk om in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van je gebit op, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Om tandbederf te voorkomen is het belangrijk om zo min mogelijk producten te eten waaraan suiker is toegevoegd.

Ontstekingen

Daarnaast kan suikerinname bijdragen aan ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen in het lichaam worden geassocieerd met verschillende ziekten, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, en sommige vormen van kanker.

Hoe werkt suiker in je lichaam?

Dan is het eerst belangrijk dat je weet hoe suiker werkt in je lichaam. Suiker is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is suiker dus altijd een natuurproduct!

Elke keer als je iets eet of drinkt waar suiker in zit, stijgt de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt dan insuline aan om te zorgen dat het suiker in het bloed (glucose) zo snel mogelijk naar de cellen vervoerd kan worden zodat de bloedsuikerspiegel weer zal dalen. Als de cellen vol zijn, zal de glucose worden opgeslagen in voornamelijk de lever.

Kom erachter wat te veel suiker met je lichaam doet want naast darmklachten, vermoeidheid, overgewicht, diabetes type 2 en tandbederf kan te veel suiker ook leiden tot hoofdpijn, leververvetting en een overbelaste alvleesklier. En vergeet ook je huid niet. Al die suikers kunnen puistjes en acne veroorzaken.

Tips om te minderen met suiker

De beste remedie tegen al deze gevolgen zoals hierboven is besproken: beperk suiker! Maar hoe doe je dat dan en welke eerste stappen kun je dan zetten?

Deze tips kunnen jou in ieder geval al helpen om te minderen met suiker:

  • Koop zo veel mogelijk pure producten. Kijk goed op het etiket welke ingrediënten er in zitten.
  • Vervang frisdrank en vruchtensappen voor water en thee
  • Bouw stap voor stap het gebruik van suiker (dus ook geen honing) in koffie en thee af.
  • Vervang koekjes, snoep en chocola voor andere tussendoortjes zoals een gekookt ei, handje nootjes, fruit
  • Eet fruit als je zin in zoet hebt, in fruit zitten ook vezels en die hebben een gunstig effect op je suikerspiegel.
  • Koop gewone yoghurt en kwark, in alle andere toetjes zit veel suiker, ook als er gezonde plaatjes opstaan van fruit. Het fruit voeg je zelf heel gemakkelijk toe.

Laat je ook niet misleiden door alle moderne en nieuwe suikervervangers die veel gezonder zouden zijn. Ook suikers zoals:

  • Ahornsiroop,
  • Kokosbloesemsuiker,
  • Honing,
  • Dadelstroop, enz.

zijn echt niet beter voor je lijf en doen eigenlijk precies hetzelfde in je lichaam als gewone suiker. Sterker nog ook als je alle suikers zou vervangen voor suikervervangers, dan nog hou je de suikerbehoefte in stand.

Natuurlijk 20 dagen suikervrij

Zou je dit ook willen? Meer informatie over hoe jij suikervrijer zou kunnen leven? Misschien wil je wel een paar kilo afvallen of meer energie ervaren. Je algehele weerstand verhogen? En een paar kilo afvallen? En meer energie? Dit alles kun je alleen al bereiken door het weglaten van slechts 1 ingrediënt… Namelijk suiker! Geraffineerde suiker wordt echt overal aan toegevoegd, niet alleen aan zoetigheid, maar ook aan tal van andere producten. Zoveel suiker heb je helemaal niet nodig en doet ook niets voor je gezondheid, in tegendeel! In de cursus ’Natuurlijk! Suikervrij’ leer je alles over een leven zonder suiker.

Gevolgen van teveel suiker: Wat doet suiker met je lichaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *