Invloed van suiker op de overgang

De overgang is een belangrijke fase in het leven van elke vrouw. Het begint gemiddeld tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar en markeert het einde van haar vruchtbare periode. Tijdens deze periode maakt het lichaam belangrijke veranderingen door die invloed hebben op de gezondheid. Een van de veranderingen die vrouwen kunnen ervaren is een verandering in de stofwisseling van suiker. Wist jij dat suiker een negatieve invloed kan hebben op de overgang? Tijdens de overgang verandert het vrouwelijk lichaam en wordt het gevoeliger voor de effecten van suiker op de bloedsuikerspiegel. Ook kan het binnenkrijgen van teveel suiker overgangsklachten verergeren. In dit artikel bespreken we de invloed van suiker op de overgang en geven we advies over hoe je de suikerconsumptie kunt verminderen.

De overgang

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de productie van hormonen in het vrouwelijke lichaam veranderen. Deze veranderingen kunnen leiden tot overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Het eten en drinken van suikerrijke producten kan deze symptomen verergeren en het moeilijker maken om de overgang door te komen.

Suiker en de bloedsuikerspiegel

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is omdat suiker de bloedsuikerspiegel sterk kan laten schommelen. Wanneer er suikers worden gegeten of gedronken, wordt glucose snel in de bloedbaan opgenomen en hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam zal hierop reageren door insuline af te geven om de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit kan leiden tot een piek en vervolgens een daling van de bloedsuikerspiegel, waardoor vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen kunnen ontstaan.

Tijdens deze levensfase kan het risico op insulineresistentie toenemen. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier en dat helpt bij het reguleren van het glucosegehalte in ons lichaam. Bij insulineresistentie reageert het lichaam minder goed op insuline, waardoor het bloedsuikerniveau stijgt en diabetes kan ontstaan.

Invloed van suiker op de overgang

Daarnaast kan suiker ook op lange termijn schadelijke effecten hebben op het vrouwelijke lichaam tijdens de overgang. Hoge suikerinname kan de kans op overgewicht vergroten, wat vervolgens weer kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Wat kun je er dan aan doen om de negatieve invloed van suiker op de overgang te verminderen? Het belangrijkste is om bewust te zijn van je suikerinname. Koop minder bewerkte producten in de supermarkt en kies voor voeding met een lage glycemische index (GI). Hierdoor worden de koolhydraten langzamer opgenomen in de bloedbaan en zal de bloedsuikerspiegel minder schommelen.

Oestrogeen en suiker

Tijdens overgang neemt de oestrogeenproductie van het lichaam af. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en een verhoogd risico op botafbraak. Een gezond voedingspatroon kan helpen om deze symptomen te verminderen.

Suiker kan echter de oestrogeenproductie beïnvloeden door schommelingen in de insulinelevels te veroorzaken. Wanneer we suiker eten of drinken stijgt ons bloedsuikergehalte en daarmee ook onze insulineniveaus. Dit kan op zijn beurt weer de oestrogeenproductie beïnvloeden. Door regelmatig veel producten te eten waar suiker in zit. Dit kan juist weer leiden tot oestrogendominantie, waarbij er te veel oestrogeen in het lichaam is ten opzichte van andere hormonen zoals progesteron.

Deze schommelingen in oestrogeen kunnen leiden tot meer overgangsklachten, zoals hevige en onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarom is het ook voor vrouwen in de overgang van belang om bewust te zijn van hun suikerinname.

Een ander nadelig effect van de overgang op de stofwisseling is dat het metabolisme van vrouwen vaak vertraagt. Dit betekent dat het lichaam meer moeite heeft om calorieën te verbranden. Het komt er dan op neer dat je aan kunt komen in gewicht terwijl je voedingspatroon niet is veranderd. Dit is ook deels te wijten aan de afname van oestrogeen in het lichaam. Dit verlies van oestrogeen kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van obesitas en andere metabolische aandoeningen.

Suiker in dranken

Ook het vermijden van suikerrijke dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, kan helpen om de suikerinname te verminderen. Drink in plaats daarvan water, thee of koffie zonder suiker en ongezoete melk.

Lees ook: Het suiker in vruchtensap, is het gezond of toch niet zo?

Tot slot is het ook van belang om voldoende te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te krijgen en kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Suiker en de overgang

Suiker is een stof die door veel mensen dagelijks wordt gegeten of gedronken. Meestal gebeurd dit ongemerkt. Suiker kan een negatieve invloed hebben op de overgang bij vrouwen. Het kan zowel korte- als lange termijn effecten hebben op de gezondheid.

Door bewust te zijn van je suikerinname, minder bewerkte producten te eten, suikerrijke dranken te vermijden en regelmatig te bewegen, kun je de negatieve effecten van suiker op de overgang verminderen en bijdragen aan een gezonder lichaam.

Suiker en overgang: De invloed van suiker op de overgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *