Wat is glycogeen? Hoe werkt het in het lichaam?

In ons lichaam zijn er continu allerlei processen aan de gang om ervoor te zorgen dat ons lichaam kan functioneren. Zo ook het proces van de energiestofwisseling die zich bezighoudt met de energieverdeling in het lichaam. Ons lichaam heeft namelijk voortdurend energie nodig. De energie die hiervoor nodig is kunnen we uit onze voeding halen. Alle energie wat we binnenkrijgen uit onze voeding (koolhydraten/suikers) hoeven we niet altijd meteen te gebruiken. Het teveel aan deze energie kan namelijk worden opgeslagen als glycogeen. Maar wat is glycogeen nu precies? En hoe werkt deze energieopslag?

Wat is glycogeen?

Alle koolhydraten (suikers) die we binnenkrijgen uit het eten en drinken en die we op dat moment niet direct nodig hebben, worden in je spieren en lever opgeslagen als glycogeen. Op deze manier vormt glycogeen dan een energievoorraad voor je lichaam die vrijwel meteen weer gebruikt kan worden op het moment dat je lichaam dit snel nodig heeft.

Glycogeen is de opslag van energie in je lichaam. Glycogeen is de glucose die je lichaam opslaat om op een later moment te verbruiken. Het is een koolhydraat in een andere vorm, een beetje zoals water in ijs kan veranderen of kan verdampen als stoom”.

Bron: Fitstation

De belangrijkste functie van glycogeen is het opslaan en vrijgeven van glucose wanneer dat nodig is. Het dient als een belangrijke energiebron voor het lichaam en speelt een cruciale rol in het handhaven van het bloedglucosegehalte. Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, wordt glycogeen afgebroken tot glucose en vrijgegeven in het bloed om het niveau weer op peil te brengen.

Waarom heeft ons lichaam energie nodig?

Wist je dat je altijd energie nodig hebt? Zonder energie kan ons lichaam namelijk niet functioneren. En niet alleen als we in beweging zijn want zelfs al zou je de hele dag slapend in bed doorbrengen, dan nog verbruikt het lichaam energie.

Wist je dat de meeste energie die we innemen wordt besteed aan de werking van ons lichaam in rust?

De energie die wordt gebruikt door het lichaam in rust wordt ook wel de ruststofwisseling of basaal metabolisme genoemd. Allerlei processen in het lichaam gaan namelijk de hele dag door, ook als we niks doen.

Zo heeft het lichaam constant energie nodig voor allerlei belangrijke processen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld:

  • De ademhaling
  • Voor het hart en de hartslag,
  • Voor de longen
  • Om de nieren te
  • Om onze lichaamstemperatuur rond de 37°C te houden.

De energie die we binnenkrijgen uit de voeding wordt ook gebruikt om te kunnen bewegen, maar ook om te kunnen denken, allerlei lichamelijke processen zoals je hart die klopt, de longen die zuurstof verwerken en de nieren die filteren. Maar er is ook energie nodig om voedsel te kunnen verwerken bijvoorbeeld maar ook om weer nieuwe energie op te wekken.

Je beweegt, denkt en doet van alles. In jouw lichaam zijn ook allerlei processen bezig. Zonder de aanvoer van nieuwe brandstof (het voedsel) kan het kacheltje (jouw lichaam-de stofwisseling) niet branden, dus eigenlijk zou je dan helemaal niets meer kunnen doen.

Hoeveel energie (energiebehoefte) jouw lichaam in rust nodig heeft, is voor iedereen weer anders. Dit hangt af van allerlei factoren af, zoals:

  • Je lengte,
  • Het gewicht,
  • Je leeftijd,
  • Het geslacht.

De rol van glucose

Er zijn verschillende hormonen nodig die met elkaar samenwerken om deze hele energiestofwisseling van de koolhydraten te regelen. Voordat glycogeen kan worden gebruikt als opslag, hebben we eerst glucose nodig. Glucose halen we uit de voeding die koolhydraten bevatten. Glucose wordt ook wel bloedsuiker of bloedglucose genoemd. Het is een brandstof voor het lichaam. Je kunt de hoogte van de glucose in het bloed ook meten met een bloedsuikermeter. Hier kun je lezen wat een goede bloedsuikerwaarde is.

Lees ook: Wat is glucose?

Via het voedsel wat we binnen krijgen, komt het glucose in onze bloedbaan terecht. Glucose kan niet direct in de cellen van je lichaam opgenomen worden. Met behulp van het hormoon insuline wordt deze glucose naar de lichaamscellen vervoerd. Hier wordt de glucose opgenomen in de cellen waar energie wordt vrijgemaakt. Insuline werkt als een soort van sleutel op een cel en kan deze cel openen.

Lees ook: Wat is insuline?

Maar het kan ook gebeuren dat er teveel glucose in de bloedbaan zit. Op een gegeven moment zijn de cellen vol en kan er even geen brandstof meer bij. De glucose die dan nog in het bloed zit, zal toch ergens naartoe moeten. Dan wordt de glucose als eerste opgeslagen in de spieren. Hoe meer spierpercentage iemand heeft, hoe meer glucose er kan worden opgeslagen in de spieren. Deze voorraad wordt dan ook weer als eerste gebruikt als het lichaam snel energie nodig heeft.

De omzetting van glycogeen naar glucose

Glycogeen wordt voornamelijk opgeslagen in de lever en spieren van het lichaam. De lever heeft de grootste voorraad glycogeen en doet dienst als een centrale opslagplaats voor glucose.

De spieren hebben maar een beperkte opslagruimte. De rest van deze energie (glucose) wordt daarom opgeslagen in de lever. Zowel de lever als de spieren kunnen de glucose niet zo opslaan maar zetten het glucose eerst om in glycogeen. Op deze manier wordt er een energievoorraadje aangelegd die weer kan worden aangesproken op het moment wanneer je lichaam dat nodig heeft. Dit voorraadje kan goed van pas komen als je vrij snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning.

Wanneer het bloedsuikerniveau daalt, breekt de lever glycogeen af en geeft het glucose af in het bloed.

Spierglycogeen is belangrijk voor energie tijdens inspanning en kan bijdragen aan het uithoudingsvermogen van een persoon.

Ook bij stress heeft het lichaam veel energie nodig. Maar ook als je ziek bent.

Verbranden van vet

Zowel de lever als de spieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid glycogeen bewaren. Als deze beide opslagplaatsen vol zijn kan er geen glucose meer worden omgezet in glycogeen. Deze glucose kan dan niet in het bloed blijven en zal daarom worden omgezet in vet.

Ook als je lichaam genoeg glycogeen heeft verbruikt terwijl er nog een voorraadje over is, zal ook dit voorraadje uiteindelijk worden opgeslagen als vet.

Dit is het gevolg van een overschot aan benodigde calorieën. Een teveel aan koolhydraten is namelijk meestal de oorzaak van een teveel aan de totale dagelijkse calorieën. Dit betekent dus niet dat alleen de koolhydraten er voor zorgen dat je aankomt in gewicht. Het gaat altijd om het totaal aan de teveel aan ingenomen calorieën die je uiteindelijk dik zullen maken. Dus bij een teveel aan inname van calorieën uit vetten, eiwitten of koolhydraten zal je ook in gewicht (vetmassa) toenemen.

Kort samengevat betekend het dus dat als je contstant teveel glucose in je bloed hebt dan dat je uiteindelijk kunt gebruiken aan energie, je op een gegeven moment zult aankomen in gewicht. Dit noemen we vetopslag.

Voeding en beweging

Door te letten op je voeding en ervoor te zorgen dat je evenveel energie inneemt dan dat je nodig hebt, je op gewicht zult blijven. Wil je graag vet verbranden en afvallen, dan zul je er voor moeten zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je inneemt. Het mooiste is een combinatie van het aanpassen van je voeding en daarnaast ook meer te gaan bewegen en te sporten.

VAN GLUCOSE NAAR GLYCOGEEN

Kort samengevat verloopt het omzetten van glucose naar glycogeen als volgt: De koolhydraten die we binnen krijgen vanuit ons eten worden met behulp van het hormoon insuline omgezet in glucose. Vervolgens wordt deze glucose via de bloedbaan naar de cellen vervoerd om energie te geven. Zijn de cellen vol, dan wordt deze energie omgezet en opgeslagen in je spieren en lever in de vorm van glycogeen.

Het teveel aan glucose in je bloed wordt dus omgezet naar glycogeen en als voorraad opgeslagen in je spieren of lever. Als die voorraden vol zijn en er nog steeds te veel glucose in het bloed zit, zal het lichaam de rest opslaan als vetweefsel. Het kost het lichaam wel meer moeite om energie uit vet om te zetten.

Vet verbranden? Dit kun je er aan doen om vet (energie) verbranden

Je lichaam kan een kleine voorraad glucose opslaan in de lever en de spieren. Deze voorraad wordt dan niet meer glucose maar glycogeen genoemd. Heeft je lichaam meer energie nodig? En zit er geen glucose meer in het bloed, dan zal deze opgeslagen voorraad worden aangesproken. Want glycogeen kan weer worden omgezet in glucose. Bij de omzetting van glycogeen naar glucose speelt het hormoon glucagon een grote rol. Gemiddeld hebben de meeste mensen een klein voorraadje glycogeen om een uurtje op te sporten.

Als je lichaam genoeg glycogeen heeft verbruikt terwijl er nog wel glycogeen over is, dan zal dit restant uiteindelijk worden opgeslagen als vet.

Wil je ontdekken hoe je de aanmaak van de vetverbranding kunt stimuleren door krachttraining? Kijk dan hier!

Je lichaam zal altijd proberen om eerst de voeding die is binnen gekomen als energie te verbruiken. Is er geen energie meer in het bloed aanwezig, dan zal pas je energievoorraadje worden aangesproken. Dit verklaard ook dat als je graag wilt afvallen en je hierbij je voedingspatroon niet aanpast, je ook geen gewicht zult verliezen. Om vet te verbranden is het dus belangrijk om je voedingspatroon aan te passen en om daarnaast te gaan bewegen of te gaan sporten.

wat is glycogeen

Wat is glycogeen? Hoe werkt het in het lichaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *