De invloed van suiker op je brein: Dit en meer over je hersenen tijdens de nationale breindag

Op 20 maart vond de tweede editie van de Nationale Breindag plaats. De dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal stond. De nationale breindag wordt georganiseerd door Charlotte Labee en is gratis en gewoon online te volgen. Kom van alles te weten over de hersenen. Weet jij bijvoorbeeld wat de invloed van suiker op je brein is? Welke voeding echte brainfood is? Of hoe het komt dat het brein uit balans is geraakt?

Invloed van suiker op je brein: Alles over je hersenen tijdens de Nationale Breindag

Het is slecht gesteld met onze mentale gezondheid. Niet voor niets horen we steeds vaker gevallen van depressie, burn-out en dementie om ons heen. Allemaal ziektes van deze tijd, omdat ons brein compleet uit balans is geraakt door de snel veranderende wereld. Samen hebben wij de kracht om het tij te keren: het is NU tijd voor verandering en daarom heeft Brain Balance Expert Charlotte Labee wederom de Nationale Breindag georganiseerd.

Tijdens deze Nationale Breindag zet zij alles op alles om die verandering in gang te zetten en vraagt Charlotte Labee aandacht voor mentale ziektes en preventie daarvan. De eerste editie in maart 2021 was een groot succes. Het programma van de Live Instagram Show zat bomvol met sprekers, experts, ervaringsdeskundigen en bekende Nederlanders. Zo gingen onder andere Giel Beelen, Isa Hoes, Richard de Leth, Mark Tuitert, Nicolette Kluijver en Anouk Smulders met Charlotte in gesprek over diverse brein-gerelateerde onderwerpen.

Steeds vaker ernstige klachten

Dat verandering zo enorm hard nodig is, is te zien aan de schrijnende cijfers. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie en méér dan 50% van de Nederlanders heeft te maken met burn-out klachten. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten.

Charlotte: “En dat komt allemaal doordat ons brein volledig uit balans is geraakt. We kunnen onze maatschappij en de grote hoeveelheid prikkels, verwachtingen en ongezonde verleidingen niet meer bijbenen. Het huidige ziektebeeld is een direct gevolg van onze levensstijl.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • te veel stress,
  • stilzitten,
  • schermtijd,
  • junkfood en
  • te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.

Dat is zorgelijk, maar weet dat wij samen de kracht hebben om het tij te keren.”

Nationale Breindag 2022: doe jij ook mee?

Om die verandering in gang te zetten heeft Charlotte Labee de Nationale Breindag vorig jaar in het leven geroepen.

“Op deze dag wil ik zoveel mogelijk mensen bewust maken van het feit dat mentale disbalans voorkomen kan worden, wanneer je weet hoe je goed voor je brein kunt zorgen”, aldus Labee.

“Laten we met elkaar zorgen voor verandering. Het is nu harder nodig dan ooit om onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen.

Breindag 2022 is hier terug te kijken

Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl. Bij volwassenen én kinderen.”

Samen naar een brein in balans

Op 20 maart 2022 ging Charlotte Labee daarom tijdens de Nationale Breindag met talloze experts, sprekers en BN’ers in gesprek om aandacht te vragen voor deze missie. Dit is gebeurd in de vorm van een livestream via Instagram waar iedereen gratis aan kon deelnemen. Het was een geweldig inspirerende dag waarop zij op een toegankelijke en positieve manier informatie zal delen om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl voor ons brein.

De invloed van suiker op het brein

Je brein heeft gezonde voeding (ook wel brainfood of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren. Suiker heeft helaas niet zo’n goeie invloed op het brein. Suiker staat met stip op een van de stoffen die je het liefst zou willen vermijden. En dan vooral suiker in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm.

Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein wel heel erg blij van wordt. Voeding voor je brein wordt ook wel brainfood genoemd. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer:

  • omega 3
  • en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water),
  • antioxidanten,
  • voedingsvezels,
  • choline en
  • vitamines.

Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.

Lees ook: Brainfood + gratis recepten

Heb je de breindag gemist en wil je wel graag veel meer te weten komen wat de invloed van suiker op het brein is? Wat je beter niet maar vooral wat je beter wel kunt eten? Dit en meer kun je lezen in het boek Brainfood van Charlotte Labee.

Brainfood: voeding voor je hersenen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van bepaalde voedingsstoffen op het functioneren van onze hersenen. De verwachting is dan ook dat Brain Food in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen in de samenleving. In Japan speelt Brain Food bijvoorbeeld al een prominente rol in de schappen van de supermarkt. Charlotte: “Een aantal jaar geleden was biologisch nog nieuw, vegetarisch ‘lastig’ en ‘vegan’ was enkel voor ‘geitenwollensokken’. Nu is dit alles hot and happening. Brain Food is dan ook enorm in opmars en gaat volgens Charlotte de nieuwste trend worden. Met haar Brain Balance methode en bijbehorende boek probeert zij op een toegankelijke manier de link tussen voeding en hersenwerking uit te leggen.

Haar boodschap: “Je brein heeft gezonde voeding nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.” Kortom: “Zorg goed voor je hersenen! De zorg en gezondheid van onze hersenen is een levenslang proces, dat doe je niet een paar weken, dat zouden we voor altijd moeten doen. Brain Food is geen dieet, maar een lifestyle.”

Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen wat ze nodig hebben? In totaal zijn er meer dan 25 essentiële voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Typische Brain Foods kennen we allemaal, zoals de aloude studentenhaver dat het concentratievermogen zou bevorderen tijdens het leren voor zware examens. Maar er zijn meer Brain Foods die onze hersenen helpen beter te functioneren en ervoor zorgen dat we langer gezond en jong blijven. Ze bevatten in bovengemiddelde concentraties stoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken.

invloed van suiker op je brein

Brainfood

Voeding voor gezonde hersenen.

Advies over voeding en gezondheid. Incl. 79 recepten.

De invloed van suiker op je brein: Dit en meer over je hersenen tijdens de nationale breindag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *