wat zijn snelle suikers?

Het veel en vaak eten en drinken van enkelvoudige koolhydraten, ook wel snelle suikers genoemd, kunnen bijdragen aan vele gezondheidsproblemen. Zo kun je er niet alleen erg moe van worden en overgewicht door krijgen maar je kunt er zelfs insulineresistentie en uiteindelijk suikerziekte (diabetes type 2) door ontwikkelen.  En die cijfers liegen er niet om. Volgens het diabetesfonds hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Elke dag komen daar nieuwe diabeten bij. Het beste is daarom om deze snelle suikers zoveel mogelijk te vermijden. Maar wat zijn snelle suikers eigenlijk? En nog belangrijker, waar zitten ze in?

Langzame en snelle koolhydraten

Alle koolhydraten bestaan uit 1 of meerdere suikermoleculen. Zo kunnen we twee types koolhydraten onderscheiden. Namelijk:

 • Langzame koolhydraten (complexe koolhydraten) deze bestaan uit meerdere suikermoleculen.
 • Snelle koolhydraten. Deze koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul.

De producten die langzame koolhydraten bevatten, geven de suikers langzaam af. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel in balansblijven. Dit komt omdat er meerdere suikermoleculen afgebroken moeten worden. Daardoor houden we de bloedsuikerspiegel voor een langere tijd op peil. Hoge pieken en snelle dalingen in je bloedsuiker worden hierdoor voorkomen.

Dit in tegenstelling tot de snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten bestaan namelijk uit maar één suikermolecuul. Deze suikermolecuul wordt heel snel afgebroken om daarna snel opgenomen te worden in de bloedbaan.

⇒ Lees ook: Wat zijn koolhydraten? En waar zitten ze in?

Een handige regel om te onthouden:

Snelle suikers zijn koolhydraten die snel worden omgezet in glucose, hierna snel worden opgenomen in het bloed en daardoor de bloedsuikerspiegel snel zal laten stijgen.

Snelle suikers zitten van nature in producten zoals:

 • honing
 • vruchtensap
 • gedroogd fruit

wat zijn snelle suikers honing

Voornamelijk worden deze soort suikers toegevoegd aan veel verschillende bewerkte producten. Denk hierbij aan:

 • Koek, koekrepen en gebak
 • Vruchtensappen
 • Smoothies
 • Frisdrank en siropen
 • Soepen en sauzen
 • Snoep en chocolade
 • In zoet beleg zoals jam, chocoladepaste, hagelslag, enz.
 • Gezoete dranken zoals chocolademelk, yoghurtdranken, enz.
 • Producten gemaakt van witmeel, zoals: wit brood, witte pasta, witte rijst.

Wat zijn snelle suikers koolhydraten

Let ook eens op wat je per dag aan vocht binnenkrijgt. Snelle suikers zitten namelijk niet alleen in eten maar zitten ook in vruchtensappen en smoothies. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je gezond bezig bent. Toch is dit niet zo. Ongemerkt kun je namelijk behoorlijk wat suiker wegdrinken.

suiker in vruchtensap⇒Lees ook: Het suiker in vruchtensap, is het gezond of toch niet zo?

Om een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel te voorkomen, kun je deze producten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Bij iemand met diabetes is deze balans verstoord. Er blijft namelijk teveel glucose in het bloed met als gevolg dat de bloedsuikerwaarde zal stijgen.

wat zijn normale bloedsuikerwaarden⇒Lees ook: Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?

Gevolgen teveel snelle suikers

Teveel van deze snelle suiker is niet gezond. Vermijd daarom met name de gerrafineerde of toegevoegde suiker.

Als je dagelijks teveel snelle suikers binnenkrijgt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid zoals:

 • Je kunt je erg moe voelen. Dit komt door de snelle daling van je bloedsuikerspiegel. Een snelle daling noemen we ook wel een suikerdip of suikercraving genoemd. Deze suikerdip is het gevolg van de snelle stijging (suikerpiek).
 • Je zult sneller gaatjes in je gebit krijgen. Dit komt doordat de suikers worden omgezet in zuren die je tandglazuur aantasten.
 • Hoofdpijn veroorzaakt door de schommelende bloedsuikerspiegel.
 • Het ontwikkelen van overgewicht. Al het extra suiker wat het lichaam niet kan gebruiken als glucose, zal uiteindelijk worden opgeslagen als vet. Gevolg: je wordt dikker. Dit vet zul je vervolgens terug zien aan de cijfertjes op de weegschaal.
 • Slaapproblemen. De schommelende bloedsuikerspiegel kan uiteindelijk de hormoonbalans verstoren. Hierdoor kan je minder melatonine aan gaan maken.
 • Insulineresistentie wat uiteindelijk kan overgaan (Als je niks aan je leefstijl veranderd) in diabetes type 2.

Suikervrijer leven?

Genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met het schrappen van al die snelle suikers uit je voedingspatroon. Krijg inzicht in hoeveel suiker er in producten zit verstopt. Ervaar zelf hoe het voelt om stap voor stap aanpassingen te maken in je eetpatroon. Dit door suikerrijke voeding te vervangen voor volwaardige voeding. Je zult al snel verschil merken. Je lijf zal je dankbaar zijn.

suikervrijer leven cursus suikervrij

 

 

 

 

Wat zijn snelle suikers? En waarom kun je ze beter vermijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *