invloed voeding op hersenen

Wist je dat het eten wat je dagelijks eet, ook je hersenen beïnvloed? Gezonde voeding voor je lijf is ook goede voeding voor je hersenen en geheugen. Brainfood is ook wel het superfood voor de hersenen. Het is namelijk ook belangrijk om je hersenen te voeden. Ongezonde voeding, zoals producten met teveel suiker, is niet alleen slecht voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Wil je weten wat de invloed van voeding op onze hersenen is? Lees dan dit artikel met aan het einde de mogelijkheid gratis brainfood recepten te downloaden.

Invloed van voeding op onze hersenen

Dat gezonde voeding belangrijk is om je lichaam in shape te houden en invloed heeft op je energiepijl, dat weten we allemaal. Maar hoe slim en gezond zijn eigenlijk de voedingskeuzes die we dagelijks maken? En wat is de invloed van voeding op onze hersenen?

Over die invloed wordt steeds meer bekend. Brain Food is dan ook enorm in opmars. Brain Balance expert Charlotte Labee legt uit waarom: “Onze hersenen kunnen beschadigingen oplopen door een verarmd of verkeerd voedingspatroon. De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag bijna net zoveel suiker als groente binnen (110 gram tegenover 131 gram) en loopt zo de nodige waardevolle voedingsstoffen voor het brein mis. Er ontstaat zo disbalans in het brein. Hierdoor functioneert het niet goed en zitten veel mensen geestelijk, lichamelijk en emotioneel minder lekker in hun vel.” Je kunt vergeetachtig worden, een korter lontje krijgen, je vermoeid voelen, last van hoofdpijn of van je darmen hebben, slecht slapen en/ of je minder gelukkig, nerveus of opgejaagd voelen.

Mentale gezondheid: de feiten

Er komt steeds meer bewustwording over onze mentale gezondheid. Dat is niet gek, want als we kijken naar de statistieken worden we steeds ouder, maar ook steeds zieker. Meer mensen kampen met mentale problemen en hersenaandoeningen. Soms al op zeer jonge leeftijd. Het aantal jongeren (12-25 jaar) dat psychisch ongezond is, staat momenteel op 8%, zo blijkt uit de cijfers van 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim 1,1 miljoen mensen slikken antidepressiva, de ziekte van Alzheimer, Parkinson en MS nemen enorm toe en steeds meer mensen hebben last van burn-out verschijnselen.

Ook hebben we steeds vaker darmklachten, chronische darmaandoeningen of een overprikkelde darm. In 2017 waren er naar schatting ruim 3,7 miljoen personen met een MDL-aandoening bekend bij de huisarts. Naar schatting heeft 5 tot 20 procent van de bevolking last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), volgens cijfers van de Maag Lever Darm Stichting.

Brain balance: ons brein is de dirigent van ons zenuwstelsel

Veel van deze klachten komen voort uit een disbalans tussen je brein en je lijf.

Charlotte: “Ons brein is de dirigent van ons hele zenuwstelsel en staat in directe verbinding met je lijf. Alles wat we doen, denken en voelen wordt door onze hersenen aangestuurd. Het is daarom erg belangrijk dat ons brein in balans is.”

Die balans kun je bereiken met onder andere beweging, rust én de juiste voeding. “Het is inmiddels duidelijk dat voeding invloed heeft op alle processen in ons lichaam en dus een prominente rol speelt bij het functioneren van onze hersenen. Voeding activeert neurotransmitters en hormonen, die op hun beurt weer stress en emoties zoals geluk en rust veroorzaken”, legt Charlotte uit.

invloed voeding op hersenen

Neurotransmitters zorgen er op hun beurt weer voor dat ons brein kan denken, handelen, voelen en reageren en hebben invloed op hoe ons geheugen functioneert. Zij bepalen of je energiek, gestrest, gelukkig of juist depressief bent en beïnvloeden je concentratievermogen.

Dus: “Hoe gezonder de hersenen zijn, hoe beter het lichaam kan functioneren”, stelt Charlotte.

Brain food: invloed van voeding op onze hersenen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van bepaalde voedingsstoffen op het functioneren van onze hersenen. De verwachting is dan ook dat Brain Food in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen in de samenleving. In Japan speelt Brain Food bijvoorbeeld al een prominente rol in de schappen van de supermarkt. Charlotte: “Een aantal jaar geleden was biologisch nog nieuw, vegetarisch ‘lastig’ en ‘vegan’ was enkel voor ‘geitenwollensokken’. Nu is dit alles hot and happening. Brain Food is dan ook enorm in opmars en gaat volgens Charlotte de nieuwste trend worden.

Met haar Brain Balance methode en bijbehorende boek probeert zij op een toegankelijke manier de link tussen voeding en hersenwerking uit te leggen. Haar boodschap: “Je brein heeft gezonde voeding nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.” Kortom: “Zorg goed voor je hersenen! De zorg en gezondheid van onze hersenen is een levenslang proces, dat doe je niet een paar weken, dat zouden we voor altijd moeten doen. Brain Food is geen dieet, maar een lifestyle.”

Lees ook: Boekrecensie boek Brain Balance van Charlotte Labee

Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen wat ze nodig hebben? In totaal zijn er meer dan 25 essentiële voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Typische Brain Foods kennen we allemaal, zoals de aloude studentenhaver dat het concentratievermogen zou bevorderen tijdens het leren voor zware examens. Maar er zijn meer Brain Foods die onze hersenen helpen beter te functioneren en ervoor zorgen dat we langer gezond en jong blijven.

invloed van voeding op hersenen

Ze bevatten in bovengemiddelde concentraties stoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Hoog in de categorie Brain Food scoren onder meer:

  • omega 3,
  • water en
  • bessen met veel antioxidanten.

Brainfood recepten

Als bijlage van dit persbericht een gratis download van brainfood recepten. Een praktische opsomming van lekkere en makkelijk in je leven te verwerken voedingsmiddelen. Inclusief toelichting, zodat je weet waarom het goed voor je is en hoe je het makkelijk kunt bereiden of consumeren.

Meer weten over de invloed van voeding op je hersenen? Je leest het in het nieuwste boek: Brain food van Charlotte Labee.

Wat is de invloed van voeding op onze hersenen?+ gratis brainfood recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *