Wat is candida

Candida is een gist welke een schimmelinfectie kan veroorzaken. In sommige gevallen kan deze candida zeer hardnekkig zijn en blijkt het erg lastig om hier vanaf te komen. De Suikerbank was erg benieuwd naar het ontstaan van Candida en wat de invloed van suiker op candida is. Ik vroeg het Monique van Blonk van Loon, zij is werkzaam als Candidacoach en kan als geen ander uitleggen hoe dit nu precies zit. Monique schreef voor de Suikerbank dit artikel:

Wat is Candida?

Candida is een gist die van nature in ons lichaam thuishoort en onder normale omstandigheden kan dat ook helemaal geen kwaad. Het gaat pas mis als de darmflora verandert, bijvoorbeeld door medicijngebruik zoals een antibioticum of prednison, of de anticonceptiepil. Maar ook voeding en langdurige stress kan de darmflora veranderen.

Dan kan deze gist zich gaan transformeren naar een schimmelvorm en gaat hij ketens vormen. Van die witte lange draden, en gaat op die manier woekeren.

Als schimmel kan de Candida zich namelijk door de darmwand heen boren. Er ontstaan minuscuul kleine openingen, waardoor onvolledig verteerd voedsel, afvalstoffen en stukjes Candida in de bloedbaan terechtkomen. Ondertussen moet de lever alles opruimen en dus extra hard gaan werken. Je begrijpt: die heeft het daar moeilijk mee.

De Candida kan via de bloedbaan in de organen terechtkomen. Candida kan zich gaan nestelen in de weefsels rondom de organen. En je begrijpt: als je organen niet meer goed functioneren, doordat die weefsels niet meer gezond zijn, dan ontstaan er klachten. Zowel fysieke klachten als mentale klachten. 

Van je hersenen tot aan je teen

Die Candida kan overal zitten; van je hersenen tot aan je kleine teen. Hierdoor kunnen er zeer diverse klachten voorkomen zoals buikpijnen, buikkrampen of een spijsvertering die niet goed werkt. Ben je daarvoor bij je huisarts geweest of bij de specialist in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat je net als ik de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom hebt gekregen (PDS). En als je te horen krijgt dat je PDS hebt, krijg je ook vaak te horen “Het spijt ons je zult er maar mee moeten leren leven”. Vaak ligt een Candidabelasting ten grondslag aan die prikkelbare darm. 

Heb jij een beslagen tong? Zo’n witte, of wit-gele aanslag op je tong? Dat is ook een teken dat er een schimmel aanwezig is in jouw lijf. Dat je darmflora niet gezond is. En dat jouw lijf dus ook niet gezond is.

Candida kan zich dus op vele verschillende manieren laten zien: Op je nagels, in de vorm van kalknagels; op de huid met schimmelinfecties, in de vorm van kringen of van die wit transparante vlekjes; maar ook chronische blaasontsteking en regelmatig terugkerende vaginale schimmelinfecties zijn een vorm van Candida;

Maar vooral in de darmen kan een Candida infectie heel actief zijn.

Doe je hier niets mee, dan loop je het risico op diabetes. En in een later stadium. Op kanker. Het spijt me, ik kan het niet mooier voor je maken.

Candida is echt een opportunist en die kan ook héél hardnekkig zijn. Je klachten blijven voortdurend opspelen. Of ze lijken even weg, maar keren terug zodra jouw weerstand afneemt. Merk je dit? Neem deze signalen van je lichaam serieus. Candida gaat namelijk niet vanzelf over, ik weet er alles van. Ook mij heeft het jaren geduurd om de Candida onder controle te krijgen.

De 4 oorzaken van Candida besmetting

Er zijn 4 oorzaken waardoor jij last kan hebben van die schimmelvorm.

  • De eerste oorzaak is dat je de gevoeligheid voor Candida al hebt meegekregen bij je geboorte. Op het moment dat jij geboren wordt start je namelijk met de darmflora die jouw moeder op dat moment heeft. Misschien had ze dan, zonder dat ze het wist, een Candidabelasting. Je start dus eigenlijk al met 1-0 achterstand. Ook via het geboortekanaal kun je in contact komen met die Candida. Als die Candida op dat moment in de slijmvliezen in het geboortekanaal actief is, dan krijg jij dat al mee op je huid. En misschien heb je het zelfs ook wel in je mond meegekregen.
  • Een tweede oorzaak ligt in onze voeding. Candida reageert sterk op verkeerde voeding. En met verkeerde voeding bedoelen we dan vooral suikerhoudende voeding. Als jij te veel suikers binnenkrijgt, dan geniet die Candida daarvan. Maar ook als je te veel gemaksvoer gebruikt zoals kant en klare pakjes en zakjes.
  • Een derde oorzaak is een antibioticakuur. Natuurlijk kan het wel eens nodig zijn dat je zo’n kuur moet gebruiken, maar het nadeel van een antibiotica is dat het ook de goede bacteriën doodt. Het doodt niet alleen slechte bacteriën, maar met het doden van de goede bacteriën zorgt het er ook voor dat de weerstand in jouw darmen afneemt Niet alleen een antibioticakuur, ook prednison of de anticonceptiepil zijn van invloed op je darmflora.
  • Een vierde en veel voorkomende factor is langdurige stress. En langdurige stress… Het wordt vaak genegeerd, het wordt vaak gebagatelliseerd: “Het hoort er nu eenmaal bij.” Maar het is echt een trigger voor een candida-infectie. Op het moment dat jij langdurig onder druk staat, langdurige spanning in je lijf voelt, langdurig stressmomenten ervaart in je lijf, gaat jouw spijsvertering vertragen. Daardoor ontstaat een slechte opname van voedingsstoffen. Je weerstand neemt af. En ja, ook al eet je gezond: langdurige stress triggert die Candida.

Hoe kom je van Candida af?

En dan natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: hoe kom je van je candidabelasting af? Hoe kun je ervoor zorgen dat jij je klachten ziet verdwijnen? 

Allereerst heb ik goed nieuws want of je er nu net mee te maken hebt, of dat je er al tientallen jaren mee worstelt, net als ik heb gedaan: iedereen kan ervan af komen.

Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd maar zonder blijvend resultaat.  Waarschijnlijk heb je al van allerlei middeltjes geprobeerd maar het probleem is dat je daarmee niet tot de kern van het probleem komt. Want die Candida zit namelijk aan de darmwand geplakt en die sluimert daar. Die Candida aan je darmwand spoel je ook niet zomaar weg. Je gaat merken dat de klachten ook kunnen worden vervangen door andere kwaaltjes, die ineens op gaan spelen. Is je weerstand op een bepaald moment laag? Dan komen de infecties weer opzetten. En dan kun je weer naar de winkel, of naar de dokter, of naar de apotheek voor een symptoom bestrijder. Beter is het om de oorzaak van het probleem aan te pakken. En de oorzaak van je probleem zit in je darmen. Dus pak dan ook het probleem van binnenuit aan.

Hoe doe je dat dan?

Het beste is om je leefstijl aan te passen, zowel met voeding als met stress. Voeding aanpassen wil zeggen dat je het Candidadieet gaat volgen en dat je de Candida niet langer meer gaat voeden met suikers. In 70 tot 85% van de producten in de supermarkt zit suiker verstopt. Je zult ervan schrikken hoeveel klontjes suiker in veel heel gangbare producten terug te vinden zijn. En bij elke hap of slok die jij neemt voed jij die Candida.

Als candidacoach coach ik mijn klanten in 4 fasen naar een gezonde darmflora en een goede gezondheid waarin voor een Candidabelasting geen plaats meer is. Maar let wel: dit is maatwerk. Bij een Candidabelasting spelen namelijk voedingsintoleranties.  Daarom werk ik in mijn coachtraject samen met andere therapeuten die kunnen testen welke voeding je wel of niet verdraagt, zo nodig krijg je suppletie ter ondersteuning van de organen en om je weerstand te verhogen. Als je namelijk standaardproducten neemt kan het zijn dat je nog steeds bepaalde belangrijke dingen over het hoofd ziet. Dat is waarom ik samenwerk met een heleboel therapeut in het land, want zij kunnen precies meten wat jouw lichaam specifiek nodig heeft.

Voeding als medicijn

Zet je voeding in als medicijn, dan kun je met de juiste voeding dus de Candida uithongeren en effectief de Candida verzwakken en jouw darmflora weer opbouwen en versterken.

En wat is dan het resultaat?

Na drie weken, zijn meestal de eerste klachten al weg. En na vijf weken komt de darmflora al in balans. Hoe geweldig is dat? Je voelt je weer fit en energiek en je weerstand is hoog.

Gastartikel geschreven door Monique van Blonk-van Loon

Ik ben Monique Blonk – van Loon Hormoon & Candidacoach: 

vanaf mijn 18e jaar kreeg ik diverse gezondheidsklachten. Zo had ik onder andere veel last van buikpijn met heftige, pijnlijke darmkrampen. Uit diverse niet al te fijne darmonderzoeken kwam niets bijzonders. Dus kreeg ik het stempel IBS, spastische darm of hoe je het ook wilt noemen.  Ik leerde leven met mijn klachten en met het feit dat ik iedere dag zakjes (blehh) en capsules moest innemen. In die tijd werkte ik als apothekersassistente en later ook als doktersassistente. Daar zag ik hoe de pillen en poeders over de toonbank gingen waarvan een deel vooral symptoombestrijding is en niets aan de oorzaak doet. 

Jarenlang heb ik met mijn klachten rondgelopen en begon ik mijn eigen zoektocht naar het herwinnen van mijn gezondheid en vitaliteit.  Ondanks vele bezoeken bij diverse therapeuten kon niemand mij echt verdere helpen. Uiteindelijk ben ik zelf op zoek gegaan naar welke voeding wel en vooral niet bij mij past. Pas weer veel later ontdekte ik dat mijn zeer diverse klachten uiteindelijk een naam hadden namelijk: Candida. Door voeding als medicijn is het mij uiteindelijk gelukt om mijn Candidabelasting onder controle te krijgen. Vanaf dat moment is het mijn missie geworden om jou ook te laten ervaren wat voeding als medicijn voor jou kan betekenen.

Herken je jezelf in dit verhaal? Blijf niet zo lang worstelen als ik heb gedaan. Een Candidabelasting gaat namelijk niet vanzelf over en met halve maatregelen kom je er niet. Geloof me ik praat uit eigen ervaring.

Heb je nog vragen of interesse in een gratis en vrijblijvend candidagesprek, ik hoor het graag! 

Ik geef jou graag alle aandacht dus werk ik 1 op 1. Dit kan zowel telefonisch als face to face in mijn praktijk in Etten-Leur.

Liefs Monique 

Kijk voor meer informatie op: Voeding als medicijn

Ben je geïnteresseerd in Hormonen, Voeding als Medicijn en/of Candida? Meld je dan aan voor mijn besloten groep op Facebook: Facebookgroep alles draait om hormonen.

wat is candida dieet menu

Ook een gastblog schrijven voor de Suikerbank?

Hartelijk dank Monique voor het schrijven van dit interessante artikel over Candida.
Heb jij ook een specialisme waar je graag iets over wilt vertellen? Dit kan door middel van een gastblog. Neem hiervoor contact met de Suikerbank op.
Wat is Candida? En wat is de invloed van suiker op Candida?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *