Gezond op gewicht met lekker eten boekrecensie

Lekker eten en toch afvallen is voor veel mensen wel een must. Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er ontzettend veel mensen die als goede voornemen graag zouden willen afvallen. Hoe begin je daarmee? En hoe kun je toch lekker eten terwijl je ook afvalt? Zet je goede voornemens om in een doel met behulp van een compleet plan. Afvallen met Nederland komt met hun nieuwe boek: ‘gezond op gewicht met lekker eten’. Een echt doe-boek compleet met een 10-weken menu. Het complete afslankplan om meteen te starten. De Suikerbank ontving een exemplaar en schreef er deze recensie over.

Gezond op gewicht

Voeding en leefstijl lopen als een rode draad door mijn leven. Als gewichtsconsulent geef ik voedingsadvies en begeleid ik mensen tijdens hun proces om af te vallen. De juiste voeding, leefstijl en mindset is erg belangrijk om gezond op gewicht te komen en te blijven. En ja, ook ik eet daarbij weleens “ongezond”. Al ben ik van mening dat elk voedingsmiddel afzonderlijk niet per definitie in een hokje van ‘goed’ of ‘slecht’ te stoppen is. Zo nu en dan eens iets ‘ongezonds’ eten, wil niet meteen zeggen dat je een ongezonde leefstijl hebt. Het draait uiteindelijk om de balans in je hele voedingspatroon.

Lees ook: Afvallen door minder suiker te eten?

Het 80/20 principe is hierbij mijn leidraad bij het maken van mijn voedingskeuzes. Dit principe staat voor de soort voedingskeuzes die je maakt. Zo bestaat mijn keuze voor 80 procent uit de voedingsmiddelen die onder de gezondere keuzes vallen en 20% zou dan een dan de keuze kunnen zijn voor producten die als minder gezond zijn aangemerkt.

Afvallen met Nederland

Ik vind het zelf erg belangrijk om gezond te leven. Dus beweging, voldoende slaap, balans in mijn voedingskeuzes. Daar voel ik mij het beste bij. Hierbij ben ik altijd wel op zoek naar inspiratie in nieuwe recepten.

Ook lees ik graag boeken over voeding, afvallen en leefstijl. Het boek gezond op gewicht met lekker eten sprak mij wel aan en wilde ik graag lezen. Ben je benieuwd wat mijn persoonlijke mening van het boek is? Je leest het in deze boekrecensie.

Gezond op gewicht met lekker eten

In december 2019 kwam het boek: ‘Gezond op gewicht met lekker eten uit’. Dit is het nieuwste boek van het online platform Afvallen met Nederland en dit boek is eigenlijk onmisbaar op jouw boekenplank. Niet alleen als je aan de slag wilt om af te vallen maar ook als je op zoek bent naar makkelijke recepten. Al heel wat mensen gingen je voor en vielen succesvol af dankzij het concept van Afvallen met Nederland!

Het boek bevat een compleet 10-weken programma met een unieke combinatie. Namelijk aandacht voor voeding en beweging.

Ik ontving een recensie exemplaar van dit boek. Het boek wat de mogelijkheid biedt om op je streefgewicht te komen met een eiwitrijk- en koolhydraatarm leefstijlprogramma, ondersteund door beweging.

gezond op gewicht

Dit praktische receptenboek helpt je niet alleen om op een verantwoorde manier je streefgewicht te behalen maar geeft ook tips en advies hoe je dit kunt behouden. Want dat is natuurlijk ook erg belangrijk.

Dit is inclusief:

 • Achtergrond informatie over afvallen
 • Handige voeding- en beweegschema’s,
 • Boodschappenlijstjes per week
 • Een deel motivatiecursus welke online te volgen is

Jeroen (auteur van het boek) hoopt samen met zijn team om je met dit boek en het bijbehorende dieetplatform (afvallen met Nederland) te inspireren en je die handvatten te kunnen geven om op jouw streefgewicht te komen. Jeroen is de de oprichter van het bedrijf afvallenmetnederland.nl en begeleidt, samen met zijn team, online mensen naar een gezond gewicht.

De persoonlijke missie van het Afvallen met Nederland dieet: Ook jij kunt afvallen! Kom gezond op gewicht met lekker eten, het was nog nooit zo makkelijk!

Auteur van het boek

Jeroen van Egmond is topsporter (teakwondo), ondernemer, (ervarings)deskundige en auteur van het boek: Gezond op gewicht met lekker eten. Daarnaast is hij een van de makers van het bijbehorende succesvolle online dieetforum ‘Afvallen met Nederland‘. Ook gebruikt hij zijn ervaring en kennis om zijn taekwondo- wedstrijdteam te begeleiden op het gebied van voeding en afvallen.

Mijn mening over het boek

Mijn eerste indruk van het boek is goed. Het boek ziet er erg mooi en overzichtelijk uit en heeft bovendien een prettig formaat. Zo heeft het boek een harde kaft waarbij de kleurrijke foto’s van verschillende maaltijden op de voorkant van het boek je echt uitnodigen om het direct te willen lezen.

Het boek is opgedeeld in drie handige en erg duidelijke thema’s:

 • Handig om te weten
 • Weekmenu’s
 • Beweegoefeningen

Zo bevat het boek niet alleen weekmenu’s met recepten die je kunt volgen om gewicht te verliezen maar ook extra informatie over afvallen. In het ‘handig om te weten’ hoofdstuk staat ontzettend veel te lezen over afvallen en de achtergrond hiervan. Dit is informatie die ik als gewichtsconsulent ook met mijn cliënten bespreek, als ze bij mij op consult komen. Er wordt o.a. ingegaan op:

 • De gezond slankpijlers: eten, bewegen, educatie, motivatie en omgeving.
 • De 4 fases van het afvallen
 • De 80/20 regel (Iets anders dan de 80/20 regel die ik hierboven beschreef)
 • Informatie over koolhydraten, eiwitten en vetten
 • Hoe je je energiebehoefte kunt berekenen

Wat ik echt een aanvulling vindt is dat er uitgelegd wordt hoe je zelf je energiebehoefte uit kunt rekenen. Geen mens is namelijk gelijk. Ook qua afvallen niet. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeftes. Je kunt de menu’s hier dan ook op aanpassen. Hoe je dat kunt doen, wordt uitgelegd in het boek.

Alvast aan de slag? klik hier om het boek te bestellen

Vezels zijn erg belangrijk. Het zijn koolhydraten welke heel weinig calorieën aan het lichaam leveren. Ook bij het afvallen zijn voedingsvezels belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent en geven je langer een vol gevoel. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je minder eet doordat je minder snel honger krijgt.

Jammer om te lezen dat je mogelijk last kunt krijgen van verstopping als je een tijdje bezig bent met het boek. Dit komt doordat je door het volgen van het dieet te weinig vezels binnenkrijgt. Hierbij wordt er verwezen naar vezelsupplementen om dat te voorkomen.

Als je de algemene informatie over afvallen hebt doorgenomen, kom je bij het volgende deel van het boek:

Weekmenu’s gezond op gewicht

Allereerst wel even handig om te vermelden. Dit boek kun je ook gewoon gebruiken als inspiratie. Ook als je niet af wilt vallen maar gewoon op zoek bent naar makkelijke en lekkere recepten heb je wat aan dit boek.

De recepten uit het boek zijn gemaakt voor één persoon en zijn voornamelijk samengesteld voor de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van een vrouw. Hou hier rekening mee als je gaat koken en pas de verhoudingen aan als je voor meedere mensen kookt of als er uit de berekening een iets andere energiebehoefte komt.

De weekmenu’s zijn opgedeeld in 10 weken. Elke nieuw weekmenu begint met een boodschappenlijstje. Dit geeft een richtlijn naar wat je ongeveer nodig hebt die week aan groente en fruit, rood, vlees, vis, zuivel en overige producten.

Elke dag is er een dagplanning uitgewerkt bestaande uit ontbijt, lunch, avondmaaltijd en 3 tussendoortjes. Ook worden de totale voedingswaarden (Energie, Vet, Eiwit, Koolhydraten) per eetmoment aangegeven. En ook per dag wordt dit overzichtelijk weergegeven.

Wat ik wel jammer vindt van de weekmenu’s is dat wordt aangegeven dat het een 10-weken programma is. Ik persoonlijk had verwacht om dan eigenlijk ook 10 verschillende weekmenu’s te krijgen. Helaas is dat niet zo. In week 3 en week 4 ga je weer op herhaling door opnieuw week 1 en week 2 te volgen. Bij week 7 en week 8 wordt in het boek aangegeven om nogmaals de menu’s te volgen van week 5 en week 6. En ook bij week 10 volg je weer de planning van week 6.

Dus in totaal heb je eigenlijk maar 5 compleet uitgewerkte weekplannings. De overige weken ga je in herhaling. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn want het blijft afwisselend maar als je er op gerekend had om 10 verschillende weekmenu’s te krijgen kan dat dus iets tegenvallen.

Wat mij meteen opvalt bij de keuze voor dranken is dat er dagelijks ‘s avonds als tussendoortje gekozen kan worden voor een glas light-frisdrank. Light-frisdrank staat niet in de Schijf van Vijf. Als gewichtsconsulent raad ik zulke dranken zelf ook niet aan. Het beste kun je kiezen voor water, water met schijfjes fruit of kruiden erin, (kruiden)thee of koffie zonder melk en suiker. Ben je toch erg gehecht aan je glaasje light-frisdrank? Drink dit dan niet dagelijks maar kies er dan eens voor in het weekend.

Voor in het boek staat trouwens wel vermeld om verstandig te kiezen en om zoveel mogelijk te kiezen om water te drinken. Door het dagelijks in de plannings voor te laten komen van light-frisdrank, kan dit wat voor verwarring zorgen.

Welke gerechten kun je verwachten?

In het boek vind je allerlei recepten voor makkelijk te bereiden gerechten. Hierbij een kleine indruk van wat je zoal kunt vinden in de weekmenu’s:

 • Groentecurry met kip in yoghurtsaus,
 • kipsate met taugésalade
 • Zalm met gebakken krieltjes en broccoli
 • Boerenomelet met volkorenbrood
 • Quiche zonder deeg
 • Brood met bietjessalade en appel
 • Stevig gevulde vissoep

Beweegoefeningen gezond op gewicht

In het laatste deel van het boek wordt een heel hoofdstuk besteed aan beweegoefeningen. Meer bewegen is minder zitten. Dit is altijd goed. Ook als je wilt afvallen is het belangrijk om naast het aanpassen van je voedingspatroon ook te bewegen.

beweegoefeningen boek gezond op gewicht

Er wordt nog te vaak gedacht dat je daarvoor naar de sportschool moet. Ook in mijn praktijk merk ik dat dit toch vaak een drempel is. Maar het mooie is dat je overal kunt bewegen. En dus ook thuis. In het laatste deel van dit boek wordt hier op ingegaan. Je vind hier een compleet uitgewerkt schema met beweegoefeningen voor 10 weken. De oefeningen worden duidelijk uitgelegd met bijbehorende foto’s.

Elke dag staan de oefeningen beschreven in een twee wekelijkse planning. Elke tweede week kun je vervolgens proberen om de intensiteit van de oefeningen op te voeren.

Tip: De bijbehorende filmpjes van de oefeningen kun je bekijken op de online community van Afvallen met Nederland.

Voordelen en nadelen van het boek

Ik ben erg positief over het boek. Het boek raad ik zeker aan en is zeker geschikt om gebruiken als compleet plan om gewicht te verliezen. Ook als receptenboek is het boek keer op keer te gebruiken.

Voordelen:

 • Mooi formaat boek.
 • Betaalbaar
 • Compleet doe-boek om mee aan de slag te gaan.
 • Ook als receptenboek te gebruiken.
 • Makkelijk te bereiden recepten.
 • Duidelijke plannings voor zowel het voedingsgedeelte en beweging
 • Veel mooie foto’s van de te maken gerechten wat ik zelf erg prettig vind.
 • Blijvende gedragsverandering om ook de afgevallen kilo’s er af te houden door het aanbod van de online community. In het boek staat een code waarmee je gratis twee weken toegang krijgt tot deze community.

Nadelen:

 • Iets weinig calorieën op sommige dagen van de weekplanning.
 • Te weinig vezels waardoor je last kunt krijgen van verstopping.
 • De keuze voor light-frisdranken die dagelijks staan vermeld bij de avond als tussendoortje.

Tot slot

Afvallen is veel meer dan het volgen van een dieet. Er is meer voor nodig. Zo zul je in het begin makkelijk gewicht verliezen maar hoe gaat dat op lange termijn? En wat als je een tegenslag hebt? Hoe ga je hier mee om? Blijvende gedragsverandering om de afgevallen kilo’s er ook werkelijk af te houden is daarbij ook erg belangrijk. De makers van Afvallen met Nederland springen hier goed op in met hun online community.

Na het boek gevolgd te hebben, is het namelijk mogelijk om je aan te melden voor online begeleiding. Bij aanschaf van het boek ontvang je ook een code waarmee je twee weken toegang kan krijgen tot het online programma. Dit is echt een mooie aanvulling op het boek. Ik zou hier dan ook zeker gebruik van maken.

Meer informatie over het boek

Boek bestellen

Kijk hier voor meer informatie over het boek of het ‘Afvallen met Nederland’ programma.

De Suikerbank ontving een recensie exemplaar van het boek: ‘gezond op gewicht met lekker eten’. Dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Gezond op gewicht met lekker eten | boekrecensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *