Healthy heart recensie

De cijfers liegen er niet om. Zo sterven er wereldwijd één op de drie vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Deze informatie alleen al was voor cardioloog Janneke Wittekoek motiverend genoeg om het boek: ‘Healthy Heart! 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart’, te schrijven. In samenwerking met kok: Prins Marcia van den bergh is dit boek, naast alle medische en achtergrondinformatie over het vrouwenhart, een compleet doe-boek geworden. De suikerbank schreef over Healthy heart de volgende recensie.

Healthy Heart het boek

Hart- en vaatziekten vormen het grootste risico voor vrouwen. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor het vrouwenhart. Tussen de cardiologie voor mannen en vrouwen zit namelijk nogal wat verschil. Niet alleen de oorzaak van hart en vaatziekten maar ook de openbaring van hartklachten is heel anders voor vrouwen. Dit boek is dan ook voor alle vrouwen een must om te lezen.

In Healthy Heart staat alles op een rij hoe je gezonder kunt gaan leven en hoe je weer de regie krijgt over je eigen hartgezondheid. Je krijgt door dit boek te lezen o.a. antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat is gezonde voeding,
 • Wat zijn de risicofactoren en
 • Welke getallen moet je van jezelf kennen?

Dit boek geeft je een overzichtelijk en duidelijk antwoord op alle vragen omtrent de stappen die je zelf kunt maken om je gezonder en fitter te voelen. Meer dan 50 recepten voor ontbijt, lunch en diner helpen je hierbij. Met veel tips voor beweging, ontspanning en achtergrondinformatie over je hart, gezondheid, voeding en leefstijl.

Het boek ‘Healthy Heart’ werd officieel gepresenteerd tijdens de vrouwenhart show op zondag 29 september 2019, Red Dress Day, in theater DeLaMar in Amsterdam. Dit was het eerste interactieve theatercollege over het vrouwenhart dat ooit in Nederland is gehouden. Dr. Janneke Wittekoek haalde hiermee de spreekkamer naar het theater en deelde op een laagdrempelige manier de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart en een gezonde leefstijl.

Het was voor het eerst dat het publiek tijdens de voorstelling de telefoon aan mocht laten staan. Dr. Janneke ging het gesprek aan met de theaterbezoekers en zij krijgen tijdens de show de kans om vragen te stellen via hun smartphone.

Auteurs van Healthy Heart

Janneke Wittekoek is werkzaam als cardioloog. Al meer dan 15 jaar houdt zij zich al bezig met het vrouwenhart. Ze is bekend van de TV-programma’s ‘Hoe word ik 100?’ en ‘Je Lijf Je Leven’. Daarnaast is ze auteur van onder andere ‘Het Vrouwenhart’ en ‘Het Vrouwenhart begeerd maar miskend’.

Prins Marcia van den Bergh is o.a. van het kookkanaal 24Kitchen. Ook is ze mede-auteur van de bestseller Hoe word je 100? Het kookboek. Verder is ze actief betrokken met de Youth Food Movement; een jongerenbeweging die zich op een positieve manier inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Recepten en tips voor een gezond vrouwenhart

Het boek is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel kun je alles lezen over het vrouwenhart, Lifestyle, kracht en beweging, balans en ontspannen, voeding en eten en veelgestelde vragen gesteld in de spreekkamer over het vrouwenhart.

Het tweede deel is een kookboek. Dit deel bestaat uit 3 weekmenu’s die de lezer kan volgen met de daarbij horende recepten voor het ontbijt, lunch en diner. Allerlei soorten recepten zijn er te vinden in het boek. Van bloemkoolpizza, bietenhummus met rauwkost en toast tot kokospudding en garnalenburgers.

Healthy Heart recensie

Een prachtig boek wat volledig is gewijd aan het vrouwenhart. Aan de cijfers te zien is dit ook wel nodig. Namelijk op dit moment sterven er wereldwijd 1 op de 3 vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Dat is meer dan alle vormen van kanker bij elkaar! En dat is ontzettend jammer want wist je dat je er zelf heel veel aan kunt doen om dit te voorkomen?

Inleiding van het boek

Tijdens de inleiding van het boek ‘Healthy Heart’ wordt ingegaan op de verschillen tussen het mannen- en het vrouwenhart. En hoe je de signalen voor hartproblemen kunt herkennen. In een handig schema kun je zien wat de risico’s zijn voor hartproblemen in de verschillende levensfases van de vrouw.

Janneke Wittekoek: jouw hart is onze missie

Ken je getallen wat betreft het voorkomen van hartproblemen. In een handig rijtje staan al deze getallen vermeld. Om hartproblemen te voorkomen, kun je zelf ook dingen gaan veranderen en toepassen om het risico zo klein mogelijk te maken.

Voeding en leefstijl hebben hierin ook een grote invloed op het voorkomen van hart en vaatziekten. Goede voeding, voldoende beweging en ontspanning kunnen volgens Janneke Wittekoek aangemerkt worden als de basis van preventie. Maar hoe doe je dat? Dat is vaak de vraag. Iedereen weet wel dat een gezonde leefstijl nodig is om de risico’s op welvaartsziekten te verkleinen en zelfs te voorkomen. Maar om het uit te voeren is vaak toch heel iets anders.

In dit boek staat precies vermeld waar je op kunt letten en worden tevens de verschillende risicofactoren duidelijk uitgelicht en omgeschreven. Door het handige opbouwende wandelschema en tips en oefeningen om te bewegen, pak je ook meteen het stukje beweging aan.

Diabetes als risicofactor

Het hebben van diabetes (suikerziekte) is zo’n risicofactor voor hart- en vaatziekten. Diabetes begint vaak sluipend en kan hierdoor als eerste al schade toebrengen aan de bloedvaten.

Lees ook: wat is diabetes?

Voor vrouwen die tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben een veel hogere kans om later in het leven Diabetes type 2 te ontwikkelen.

Het goede nieuws is dat Diabetes type 2 wel degelijk te genezen is. Dit wordt ook wel diabetes omkeren genoemd. Met de koolhydraatarme recepten in dit boek kun je hiermee alvast een start gaan maken.

Healthy Heart recensie: Mijn mening over het boek

Dit boek heeft mij op een heldere en duidelijke manier uitgelegd wat het verschil tussen het vrouwen en mannenhart is. Eigenlijk zou iedere vrouw dit boek moeten lezen. Er zijn zoveel meer oorzaken die aangemerkt kunnen worden bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit begint al jaren daarvoor. Ook hormonen spelen hierbij een grote rol.

De koppeling van een informatief boek en een kookboek ineen, is een mooi concept voor het maken van een boek. Ook voor mensen die op zoek zijn naar koolhydraatarme recepten, biedt dit kookboek allerlei heerlijke weekmenu’s en de daarbij horende recepten.

Diabetes is een risicofactor op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het boek lijkt gemaakt te zijn voor diabetici. Dit vanwege de koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch en diner maar geen voorbeelden van verantwoorde tussendoortjes. Dat er tips voor tussendoortjes ontbreken, vind ik wel jammer.

Niet voor iedereen zijn 3 eetmomenten per dag makkelijk vol te houden. Voor veel mensen die een nieuwe leefstijl willen ontwikkelen, kan het weglaten van tussendoortjes juist zorgen dat ze toch honger tussendoor krijgen en hierdoor eerder naar ongezonde dingen grijpen. Bovendien kan de overgang van meerdere eetmomenten tussendoor naar geen tussendoortjes meer een te grote stap zijn. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel wordt, hoe makkelijker het is om voldoende te hebben aan 3 eetmomenten op een dag.

Minderen met koolhydraten is altijd een goed idee. Teveel mensen krijgen gewoonweg teveel koolhydraten binnen. Er zit echter wel een verschil tussen de verschillende koolhydraten. Het is altijd goed om de koolhydraten uit koek, snoep, chips, gebak, witmeel producten edm zoveel mogelijk te mijden.

Pluspunten van het boek

Ik ben erg positief over dit boek. Het ziet er mooi en overzichtelijk uit en biedt een schat aan waardevolle informatie:

 • Het is een compleet doe-boek om mee aan de slag te gaan.
 • Het boek geeft een heldere en duidelijke uitleg over het ontstaan van hart- en vaatziekten en de symptomen waar je op dient te letten om dit te herkennen.
 • Het bevat leuke en lekkere koolhydraatarme recepten in combinatie met beweegadviezen en tips die makkelijk op te volgen zijn.

 Minpunten van het boek

Het boek bestaat uit koolhydraatarme recepten. Dit hoeft geen minpunt te zijn. Echter voor mensen die geen diabetes hebben, geen koolhydraatarme recepten zoeken maar wel aan de slag willen met hun hartgezondheid zou dit een minpunt kunnen zijn. Bovendien bestaan de recepten van de weekmenu’s uit 3 hoofdmaaltijden, hierbij mis ik recepten voor gezonde tussendoortjes.

 • Geen voorbeelden van verantwoorde en gezonde tussendoortjes
 • De recepten lijken gericht op het omkeren van diabetes (koolhydraatarm) terwijl er meer risicogroepen aan te merken zijn op het krijgen van hart en vaatziekten die misschien helemaal niet koolhydraatarm willen eten.
 • Er worden adviezen gegeven in de hoeveelheid koolhydraten, suikers en eiwitten, terwijl er geen voedingswaardes bij de recepten vermeld staan

Healthy heart recensie: Het boek met 50 recepten en tips voor een gezond vrouwenhart. Een must om te lezen voor elke vrouw die begaan is met haar gezondheid.

Verbeter je hartgezondheid, weet waar je op moet letten. Kijk hier voor meer informatie over het boek of om het boek te bestellen!

Overige informatie

 • Titel: Healthy Heart
 • Ondertitel: 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart.
 • Auteurs: Janneke Wittekoek en Prins Marcia van den Bergh
 • Uitgeverij: Uitgeverij Lucht
 • ISBN: 9789492798589
 • 192 pagina’s
 • Adviesprijs: € 29,95
 • O.a. te bestellen bij Bol.com
Healthy heart recensie
Bestel hier het boek met 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart.

De Suikerbank ontving een exemplaar van Healthy heart om hier een recensie over te schrijven. Dit heeft mijn persoonlijke mening over dit boek op geen enkele wijze beïnvloed.

Healthy heart: 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart|recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *