Wat is glucagon

Glucagon is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel in ons lichaam. Terwijl glucagon vaak wordt genoemd in combinatie met insuline, werken deze twee hormonen in tegenovergestelde functies als het gaat om het in balans houden van de bloedsuikerspiegel. Terwijl insuline de bloedsuikerspiegel laat dalen door glucoseopname uit het bloed en opslag in de cellen te reguleren, zorgt glucagon ervoor dat de bloedsuikerspiegel juist gaat stijgen door het afbreken van glycogeen en de productie van glucose. Deze dynamische balans tussen deze beide hormonen, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Wat is Glucagon?

Glucagon is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier. Het hormoon reguleert de bloedsuikerspiegel in het lichaam en heeft het tegenovergestelde effect als insuline. Insuline wordt uitgescheiden bij hoge bloedsuikerspiegels om de bloedsuikerspiegel naar beneden te halen. Glucagon daarentegen wordt uitgescheiden bij lage bloedsuikerspiegels om de bloedsuikerspiegel te verhogen.

Wanneer we eten of drinken, stijgt de bloedsuikerspiegel als gevolg van de opname van glucose uit het voedsel in de bloedbaan. Als reactie hierop scheidt de alvleesklier insuline af, wat de cellen in ons lichaam aanzet om glucose uit het bloed op te nemen en op te slaan. Dit proces helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en zorgt voor een constante energievoorziening voor het lichaam.

Glucagon heeft een directe invloed op de lever, waar het de stofwisseling activeert om glucose vrij te maken uit de opgeslagen glycogeenvoorraad van het lichaam. Glycogeen is een koolhydraat, opgeslagen in de lever en de spieren, en kan worden afgebroken tot glucose.

Hoe werkt het hormoon glucagon?

Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, bijvoorbeeld tussen de maaltijden door of tijdens het vasten, komt het hormoon glucagon in actie. Het stimuleert de lever om glycogeen, een opgeslagen vorm van glucose, weer om te zetten zodat het vervolgens kan worden opgenomen in de bloedbaan. Deze glucose kan door verschillende weefsels en organen worden gebruikt als energiebron. Naast glucagon neemt ook de gluconeogenese toe, waarbij de lever nieuwe glucose aanmaakt uit andere bronnen, zoals aminozuren.

De werking van glucagon is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft zelfs wanneer er geen directe toevoer van glucose vanuit de voeding is. Het hormoon is een tegenhanger van insuline, dat wordt juist aangemaakt wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, en helpt zo om de balans te bewaren.

Bovendien bevordert glucagon de afgifte van vetzuren uit lichaamsvet, wat energie levert aan het lichaam. Het hormoon heeft ook een vertragend effect op de opname van glucose in het spijsverteringsstelsel. Dit alles heeft tot doel om de bloedsuikerspiegel in het lichaam te verhogen.

In situaties waarin de bloedsuikerspiegel te laag wordt, zoals bij vasten, intensieve lichamelijke activiteit van bepaalde medische aandoeningen, komt glucagon in actie. Dit hormoon is een tegenhanger van insuline en zet de lever om glycogeen af ​​te breken. Glycogeen is een opgeslagen vorm van glucose in de lever. Door glycogeen in glucose om te zetten, heeft glucagon invloed op de bloedsuikerspiegel.

Bloedsuikerspiegel in balans houden

Glucagon is net zo belangrijk voor de regulering van de bloedsuikerspiegel als insuline. Terwijl insuline de bloedsuikerspiegel verlaagt, speelt glucagon een sleutelrol in het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Bij mensen met type 1 diabetes kan het lichaam geen insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels.

Daarnaast is glucagon ook belangrijk voor het lichaam om energie vrij te maken wanneer de bloedsuikerspiegel daalt en er een tekort is aan beschikbare energie. Dit hormoon zorgt namelijk voor de afbraak van glycogeen door de lever om energie vrij te maken voor het lichaam..

Al met al is het reguleren van de bloedsuikerspiegel een complex proces dat wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • Waaronder voeding,
  • Lichamelijke activiteit,
  • Hormonale signalen
  • En de veranderende gezondheid van het individu.

Glucagon speelt een essentiële rol in dit proces door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende glucose beschikbaar is voor de energiebehoeften van het lichaam. Zoals bijvoorbeeld tijdens periodes van vasten en als je last hebt van een lage bloedsuikerspiegel.

Regulering bloedsuikerspiegel door hormonen

Kortom, glucagon is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier en een belangrijke rol speelt in de regulering van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Het zorgt voor het vrijgeven van glucose en vetzuren om energie vrij te maken voor het lichaam wanneer de bloedsuikerspiegel daalt. Het is dus net zo belangrijk voor onze algehele gezondheid als insuline. Een gezonde balans tussen deze hormonen in het lichaam is belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

Wat is glucagon? En hoe reguleert dit hormoon de bloedsuikerspiegel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *