Diabetes overwinnen boekrecensie

Vorige maand, op goede vrijdag, vond de boekpresentatie van het boek ‘Diabetes overwinnen. Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding‘ van Harriët Verkoelen plaats. De Suikerbank was erg benieuwd naar dit boek. Inmiddels heb ik het gelezen en schreef ik er de volgende boekrecensie over.

Diabetes overwinnen?

Diabetes type 2 wordt ouderdomssuiker genoemd, terwijl er van ouderdom bij veel mensen nog geen sprake is als de diagnose ‘diabetes’ wordt gesteld. Klopt dit dan wel? In het boek wordt hier verder op ingegaan en onderscheid gemaakt tussen twee varianten diabetes type 2.

Diabetes treft steeds meer mensen. Als je de diagnose krijgt hoeft dit niet te betekenen dat je hier maar mee moet leren leven. Integendeel! Je kunt namelijk diabetes type 2 overwinnen door je voeding en leefstijl grondig aan te passen. Voeding speelt hierbij de sleutelrol. Toch is het voor veel mensen lastig om ook daadwerkelijk te starten. Hoe je dit kunt doen, beschrijft Harriët in haar nieuwste boek: ‘Diabetes overwinnen. Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding’.

Wie is Harriet verkoelen?

Harriet Verkoelen heeft inmiddels 30 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met diabetes. Deze ervaring deed ze op als diëtist en diabetesverpleegkundige. Door haar werk heeft ze gezien wat wel en wat niet werkt bij een goede diabetesbehandeling. Haar persoonlijke ervaring is dat 9 van de 10 mensen met diabetes type 2 die hiervoor insuline spuiten volledig kunnen stoppen met deze injecties. Alleen maar door hun voedingspatroon te veranderen.

Meer weten over Harriët Verkoelen? Bekijk dan dit filmpje:

Vanuit deze persoonlijke ervaring en opgedane kennis is ze ook boeken gaan schrijven. Daarmee is het boek ‘diabetes overwinnen’ inmiddels al het vierde boek van de hand van harriet Verkoelen. Eerder kwamen de volgende boeken van Harriet Verkoelen uit:

 • 2016 – Afvallen met de Wet van Harriët

afvallen met de wet van Harriet

Bestellen? Klik dan hier.

 • 2012 – Echt afvallen doe je zo

Echt afvallen doe je zo

Bestellen? Klik dan hier.

 • 2010 – Andere gezonde voeding

andere gezonde voeding

Dit boek is niet meer verkrijgbaar.

Het boek: Diabetes overwinnen

Vorige maand kwam het vierde boek van Harriët uit. Het boek start met een snelle test. Door het invullen van deze test, kom je er al snel achter of jij risico loopt om diabetes type 2 te krijgen.

Bij de behandeling van diabetes wordt vaak nog uitgegaan van de traditionele behandeling. Bij deze huidige diabetesbehandeling loop je het risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen, hierdoor heb je:

 • Meer medicatie nodig
 • Oplopende hoeveelheden insuline die worden voorgeschreven,
 • Bloedsuikerwaarden die toch maar blijven stijgen
 • Nog meer last van overgewicht

Hierbij wordt er nog steeds onterecht gedacht dat je bij de diagnose diabetes type 2 niet weer van deze ziekte af kunt komen. Gelukkig wordt er steeds meer duidelijk en blijkt dat je helemaal niet levenslang aan medicatie vast hoeft te zitten. Dit omdat het wel degelijk mogelijk is om diabetes type 2 om te keren.

Diabetes overwinnen boek harriet

Bestellen? Klik dan hier.

Voeding speelt hierin een hele belangrijke rol. Toch is het voor veel mensen lastig om ook daadwerkelijk te starten. het boek ‘diabetes overwinnen’, kan je hierbij helpen om die stap te zetten en die vicieuze cirkel te doorbreken.

In het eerste hoofdstuk van het boek wordt er op deze vicieuze cirkel ingegaan. Ook krijg je antwoorden op de vragen wat diabetes nu eigenlijk is, over de verschillende types en wat bloedsuiker nu precies is. Het hoofdstuk sluit af met een handige checklist om jouw kans op insulineongevoeligheid te testen.

Echte voeding

Het tweede hoofdstuk gaat over echte voeding. Maar wat is nu echte voeding en welke invloed heeft deze voeding op je lichaam?

gezonde voeding

Echte voeding is zo belangrijk. Helemaal in het omkeren van Diabetes type 2. Toch bestaan er over echte voeding nog behoorlijk wat twijfels.
 • Wat hoe zit het nu met vet? Kun je dit nu wel of juist beter niet eten?
 • Zit er verschil in fruitsuikers en bewerkte suikers?
 • Kun je nu beter wel of juist niet tussendoortjes eten?

Op deze en andere vragen krijg jij het antwoord. In dit hoofdstuk rekent Harriet namelijk af met verschillende fabels over voeding en toont je de feiten over welke voeding jij nu het beste kunt kiezen om van je diabetes af te komen.

Diabetes overwinnen: aan de slag

Na alle kennis over diabetes, echte voeding en een koolhydraatbeperkte leefstijl, is het tijd om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. In dit hoofdstuk ga je aan de slag met het maken en zetten van o.a. de volgende stappen:

 • Je doel bepalen
 • Je motivatie bepalen
 • Maten opnemen en noteren
 • Voorraadkasten opruimen en opnieuw indelen
 • Boodschappen doen
 • Dag- of weekmenu samen stellen

Bij alle stappen krijg je duidelijke voorbeelden en handige lijstjes aangereikt om ook daadwerkelijk de juiste stappen te zetten. Je kunt hierdoor meteen aan de slag.

Diabetes type 1

Helaas, diabetes type 1 is niet te genezen. Wel is het boek geschikt om te lezen ook als je diabetes type 1 hebt. Want ook dit type komt aan bod in het boek. Voeding kan hierbij namelijk wel degelijk een belangrijke rol spelen. Weliswaar niet om te genezen maar wel om je beter te voelen.

Koolhydraatarme recepten

Bij het maken van je eigen dagmenu kun je vast wel wat inspiratie gebruiken. Kok Sonja van Veen heeft, als bijdrage aan dit boek, heerlijke koolhydraatarme recepten ontwikkeld. In het midden van het boek zit een handige drieluik met deze recepten wat het mogelijk maakt om allerlei combinaties te maken zodat je je eigen dagmenu heel makkelijk kunt samenstellen. Op deze manier kun je blijven variëren tussen de verschillende onbijt, lunch en diner recepten.

recepten

De recepten worden aangevuld met handige tips over hoe je een bouillonpasta kunt maken, hoe je verschillende soepen maakt, hoe je een bindmiddel zonder bloem maakt, enz.

Diabetes overwinnen, behandeling voor professionals

Ook voor professionals die met diabetici te maken hebben, is dit boek uitermate geschikt. In dit hoofdstuk wordt namelijk uitgebreid aandacht besteed aan hoe jij als professional cliënten kunt begeleiden om hun diabetes te overwinnen. Inclusief handig afbouwschema van diabetesmedicatie.

Sinds 2014 geeft Harriët ook bijscholingen aan professionals (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, diabetesverpleegkundigen) zodat deze de diabetesbehandeling nieuwe stijl ook kunnen gaan toepassen in hun praktijk.

Koolhydratentabel

Tot slot staat er achterin het boek een korte koolhydratentabel. Dit is zeer handig bij het samenstellen van je eigen dagmenu. Je ziet in een oogopslag hoeveel koolhydraten een product bevat. Op deze manier krijg je inzicht en kun je makkelijker verantwoorde keuzes maken.

Mijn mening over het boek

Suikerziekte is een ziekte waarvan nog te veel mensen niet weten dat het wel degelijk omkeerbaar kan zijn. De symptonen van deze ziekte worden nog teveel en te vaak bestreden met medicijnen en insuline spuiten. Dit terwijl de oorzaak wel degelijk goed aan te pakken is.

Vele huisartsen en andere professionals missen helaas de kennis over goede voeding en leefstijl. In hun vakgebied wordt er daarom medicatie voorgeschreven. Medicijnen waarvan de dosis vaak steeds verder opgehoogd wordt, tot gevolg. Je zult alleen maar zieker worden en meer overgewicht ontwikkelen. Daarom wordt het tijd om arts over je eigen lichaam te worden. En niet zomaar akkoord te gaan met allerlei medicatie die je vaak alleen maar zieker (en dikker) maken.

Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg…

Ik heb dit boek van begin tot het einde met zeer veel interesse gelezen. Als gewichtsconsulente begeleid ik uitsluitend gezonde mensen met overgewicht. In de loop der jaren heb ik veel kennis over voeding opgedaan. In de praktijk zie ik ook dat mijn cliënten teveel koolhydraten binnenkrijgen.

Bij het omkeren van diabetes is heel wat andere kennis van voeding nodig. Wat bij gezonde mensen werkt om gewicht te verliezen, werkt niet voor iemand die diabetes heeft. Met de adviezen van de schijf van 5 zal het dan ook heel lastig worden om diabetes om te keren.

Omkeren door omdenken

Tijd om de strijd tegen diabetes op een andere manier aan te pakken. Harriët Verkoelen helpt je hierbij met haar niewste boek. Door haar jarenlange ervaring in de diabeteszorg waarin ze zag wat juist niet werkt, durft Harriët met haar nieuwe boek tegen de stroming in te gaan om te laten zien wat dan wel werkt!

In dit boek laat ze je zien wat diabetes is, hoe je lichaam werkt, wat jij kunt bereiken en hoe je dat kunt doen. Met tal van duidelijke en zeer herkenbare praktijkvoorbeelden waar je als lezer wat aan hebt. In haar uitleg maakt ze bovendien gebruik van afbeeldingen. Dit maakt het erg duidelijk en makkelijk te begrijpen. Bovendien leest het boek makkelijk weg en wordt alles in Jip en Janneke taal uitgelegd.

Als je aan de slag gaat met dit boek is het letterlijk omkeren door omdenken. Ik kan mij hierbij voorstellen dat dat voor sommige mensen lastig kan zijn. Waarschijnlijk volg je al jaren het advies van je arts op en merk je niet zoveel verbetering. Dan kan het best even omschakelen zijn met alle informatie die je in dit boek krijgt.

Het boek

Het boek is spiraalgebonden. Dit houdt in dat het boek door de spiraal bij elkaar wordt gehouden. Het voordeel hiervan is dat de pagina’s helemaal omgeslagen kunnen worden en hierdoor blijft het boek heel eenvoudig open liggen. Dit vind ik zelf erg prettig lezen en is bovendien ook nog eens handig in gebruik bij het drieluik van de dagmenu’s. De kaft van het boek is van karton. Deze kaft had wat mij betreft wel iets dikker gemogen.

Ik persoonlijk ben erg enthousiast over het boek. Voor iedereen, die op wat voor manier dan ook met diabetes in aanraking komt, is dit dan ook een musthave boek om te gaan lezen. Ook voor degenen die alleen op zoek zijn naar koolhydraatarme recepten om hun leefstijl te verbeteren, hebben wat aan de recepten die middenin het boek staan.

Ben jij klaar om die eerste stap te zetten om diabetes te overwinnen? Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding!

diabetes overwinnen boekrecensie

Informatie over het boek

 • Titel: Diabetes overwinnen
 • Ondertitel: Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding
 • Auteur: Harriët Verkoelen
 • Genre: Dieet & Gezond koken / Dieet & Voeding
 • Uitgeverij: Prima Vita
 • Bindwijze: Paperback
 • Taal: Nederlands
 • Aantal bladzijden: 150 pagina’s
 • Verschijningsdatum: April 2019

Voor meer informatie over het boek of over de bijscholingsmogelijkheden verwijs ik je graag door naar de website van Harriët Verkoelen.

De Suikerbank ontving een exemplaar van dit boek. Dit heeft mijn mening die ik in dit artikel geef op geen enkele manier beïnvloed. Ik zal dit boek dan ook van harte aanbevelen. Ikzelf heb er in ieder geval veel van geleerd. Het boek leest makkelijk weg en bevat handige, visuele voorbeelden om een duidelijk beeld te krijgen hoe bepaalde dingen nu precies werken. 

Diabetes overwinnen ga voor gezonde koolhydraatarme voeding – boekrecensie

Eén gedachte over “Diabetes overwinnen ga voor gezonde koolhydraatarme voeding – boekrecensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *