suikervrijer leven

Een suikervrijer leven, lijkt je dat wat?

Suikervrijer leven: Hoewel het waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen zal zijn, kan het je leven compleet veranderen. Het verslavend goedje is helaas namelijk een ware dikmaker. Maar, dat is niet het enige probleem. Suiker maakt je ook moe en futloos en wordt zelfs in verband gebracht met huidproblemen en hart -en vaatziektes. Tijd om het roer om te gooien!

suikervrijer leven

Hoe werkt suiker en wat doet het?

Suiker is een goedkope grondstof en wordt door de voedingsindustrie in bijna alle producten verwerkt. Het werkt verslavend omdat we langzaamaan ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak:  van suiker in pindakaas, muesli, drinkontbijtjes en brood, tot tomatenketchup, mayonaise en kant-en-klaar producten. Tegenwoordig krijgt een volwassene gemiddeld zo´n 70 gram geraffineerde suiker per dag binnen, oftewel 20 theelepels. Dit is schrikbarend hoog ten opzichte van 200 jaar geleden: toen kregen we nog geen 3 gram suiker per dag binnen.suikervrijer leven suikervrij suikerbank

Suikers, die we ook kennen als koolhydraten, vormen de grootste bron van energie  voor ons lichaam, naast eiwitten en vetten. Het lichaam zet al die suikers om in glucose wat daarna weer wordt omgezet naar energie om de dag door te komen. Maar zoals met de meeste dingen is teveel nooit goed, zo ook met suikers. Wanneer er teveel aan koolhydraten binnenkomt, wat het lichaam niet kan verwerken, worden deze opgeslagen als lichaamsvet.

Verschillende onderzoeken hebben de schadelijke gevolgen van het langdurig gebruik van suiker aangetoond. Wist je bijvoorbeeld dat een overmaat van suiker de oorzaak van diabetes type 2 is en dat teveel zoetigheid je honger- en verzadigingsgevoel ontregelt, waardoor je nóg meer trek krijgt in suiker en nóg meer wil eten?

Suikervrijer leven, hoe pak je dat aan?


De overgang naar een suikervrije lifestyle vergt wat tijd en planning, maar de moeite die je ervoor zal nemen zal je lichaam je dankbaar zijn. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen je suikerinname te verminderen en misschien zelfs te stoppen:

  • Kies voor gezonde snacks en laat die chocoladerepen staan
  • Drink geen suiker.  Probeer frisdranken, gezoete thee, sportdranken en gezoete fruitsappen te laten staan en kies voor water, thee of koffie.
  • Lees altijd de ingrediëntenlijst en bepaal op basis daar van of je het product koopt of niet.
  • Eet natuurlijk gezoete vruchten of groenten, waardoor je minder zoete trek krijgt en in de verleiding komt om te snoepen.
  • Eet meer eiwit voor een verzadigd gevoel.
  • Gebruik verse kruiden zoals koriander, basilicum en munt. Verse kruiden zorgen ervoor dat je smaakpapillen gestimuleerd en uitgeput worden, zodat je uiteindelijk minder trek hebt in zoet.

Suikervrijer eten is echt een aanrader. Geen eeuwige dieetprogramma´s en jojo-effecten meer, maar een stabiel gewicht. En misschien wel het belangrijkste: een gezond lichaam!

Gastblog geschreven door: Nina Carvalho www.roter.nl

Ook een gastblog schrijven voor de Suikerbank? Neem dan contact met ons op.

Suikervrijer leven

Wil jij ook suikervrijer leven maar weet je niet hoe je hier mee kunt beginnen?  Denk er dan eens over na om een cursus suikervij te gaan volgen. Ria Kamelle heeft de cursus ’20 dagen suikervrij’ ontwikkeld waarbij het jou ook gaat lukken om suikervrijer te leven.

 

suikervrijer leven cursus suikervrij

Een suikervrije lifestyle, een gezonde lifestyle
Getagd op:

Eén gedachte over “Een suikervrije lifestyle, een gezonde lifestyle

  • 13/06/2017 om 17:03
    Permalink

    Hoi Suikerbank,
    Ik heb met plezier jullie artikelen gelezen. Ik ben een van die vele personen die een haat-liefde verhouding heeft met suiker, en in het bijzonder met chocola.
    Ondanks vele pogingen ervan af te blijven, lukt het mij maar niet. Nu heb ik weleens gehoord dat chocola ook gezond kan zijn. Wat vinden jullie hiervan?
    Benieuwd naar jullie volgende artikelen!
    Vriendelijke groeten,
    Sara Finesse

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *