Suiker in kindervoeding

Suiker zit in zoveel producten, het is bijna onmogelijk om het te vermijden, vooral als het gaat om kindervoeding. Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen en daarom is het goed om te weten hoe dat nou precies zit met al dat suiker wat in kindervoeding zit. Dit artikel gaat daarom ook dieper in op de rol van suiker in kindervoeding, wat er precies in zit, en hoeveel suiker kinderen eigenlijk mogen binnenkrijgen en hoe je kunt minderen zonder dat je kind iets mist.

Wat is suiker?

Suiker is een soort koolhydraat dat energie levert aan het lichaam. Het komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals fruit en melk, maar wordt ook vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen om de smaak te verbeteren. Er zijn verschillende soorten suiker, waaronder glucose, fructose, en sucrose. Terwijl natuurlijke suikers in fruit en zuivel meestal geen probleem vormen, zijn toegevoegde suikers vaak de boosdoeners als het gaat om gezondheid.

Suiker in kindervoeding: Waar zit het in?

Suiker zit in veel verschillende kindervoedingsproducten verstopt, van ontbijtgranen en yoghurt tot snoep en frisdrank. Vaak zit er meer suiker in dan je denkt. Let daarom op de volgende ingrediënten op de verpakking:

  • Toegevoegde suikers: Dit zijn alle suikers die extra aan het product zijn toegevoegd, zoals kristalsuiker, fructose en dextrose.
  • Natuurlijke suikers: Deze suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen, zoals in fruit en melk.

Naast deze twee categorieën suikers, bevat kindervoeding soms ook kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam of sucralose. Deze zoetstoffen bevatten geen calorieën, maar er is nog steeds niet helemaal duidelijk of het veilig is voor kinderen.

Waarom wordt suiker toegevoegd aan kindervoeding?

Fabrikanten voegen suiker aan kindervoeding toe om verschillende redenen. Ten eerste verbetert suiker de smaak, wat ervoor zorgt dat kinderen hun eten lekkerder vinden en het makkelijker eten. Daarnaast werkt suiker als conserveermiddel, waardoor voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Tenslotte geeft suiker een mooie textuur aan producten zoals yoghurt en granen.

Wat zit er in kindervoeding?

Veel ouders zijn zich er niet van bewust hoeveel suiker er eigenlijk in kindervoeding zit. Populaire producten zoals ontbijtgranen, yoghurt en vruchtensap bevatten vaak veel toegevoegde suikers.

Een kom ontbijtgranen kan bijvoorbeeld tot wel 12 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan drie suikerklontjes. Zelfs producten die als gezond worden gepromoot, zoals granenrepen en “gezonde” drankjes, kunnen verrassend veel suiker bevatten.

Hoeveel suiker mag er in kindervoeding zitten?

Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 10 gram toegevoegde suikers per dag te geven aan kinderen van 1 tot 3 jaar. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is dit maximaal 15 gram per dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat kinderen niet meer dan 10% van hun dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers halen.

Dit lijkt misschien weinig, maar let op: veel kindervoedingsproducten bevatten al snel de helft of zelfs meer van de dagelijkse hoeveelheid toegevoegde suikers in één portie! Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de toegevoegde suikers in snoep en koekjes, maar ook naar de suikers in ogenschijnlijk gezonde producten.

Waarom is teveel suiker in kindervoeding slecht?

Te veel suiker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij kinderen. Overmatige suikerinname is gekoppeld aan obesitas, diabetes type 2, tandbederf en zelfs gedragsproblemen. Het is daarom cruciaal om de suikerinname van kinderen te beperken en te zorgen voor een gebalanceerd dieet.

Teveel suiker kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van kinderen:

  • Tandbederf: Suiker is voeding voor de bacteriën in de mond die tandplak en tandbederf kunnen veroorzaken.
  • Overgewicht en obesitas: Suikerrijke voeding bevat veel calorieën en weinig voedingsstoffen, wat kan leiden tot overgewicht en obesitas.
  • Andere gezondheidsproblemen: Teveel suiker kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en concentratieproblemen.

Hoe kun je suiker in kindervoeding minderen?

Gelukkig zijn er veel manieren om de suikerinname van je kind te verminderen zonder dat ze iets missen:

  1. Lees de etiketten: Let goed op de voedingsetiketten van producten, hier staat hoeveel toegevoegde suikers er in de zitten. Kies voor producten met een laag suikergehalte of zonder toegevoegde suikers. Let hierbij op termen zoals fructose, sucrose en stroop, want dit zijn allemaal verschillende vormen van suiker.
  2. Kies voor volkoren producten: Volkoren ontbijtgranen, brood en pasta bevatten minder suiker en meer vezels dan de witte varianten.
  3. Geef fruit en groente als tussendoortje: Geef de voorkeur aan producten met natuurlijke suikers, zoals fruit en groente. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamines en mineralen. Een appel of een handjevol bessen is een betere keuze dan een koekje.
  4. Zelf koken: Probeer zelf maaltijden en tussendoortjes te bereiden, zodat je controle hebt over de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd.
  5. Water en thee: Moedig kinderen aan om water en thee te drinken in plaats van vruchtensap of frisdrank. Vruchtensappen bevatten vaak net zoveel suiker als frisdrank.
  6. Gezonde snacks: Kies voor gezonde snacks zoals groente, fruit, noten en volkoren producten.
  7. Maak je eigen smoothies en yoghurt: Zo weet je precies wat er in zit en kun je de hoeveelheid suiker zelf bepalen.
  8. Laat je kind water of thee drinken: Water is de beste dorstlesser. Vermijd frisdrank, siroop en fruitsappen, die veel suiker bevatten. Tip: Kinderthee van Bee.
  9. Betrek je kind bij het koken en bakken: Zo leren ze over gezond eten en kunnen ze meehelpen om gezonde keuzes te maken.

Suiker in kindervoeding

Suiker is een onvermijdelijk onderdeel van onze voeding, maar het is belangrijk om bewust om te gaan met de hoeveelheid suiker die kinderen binnen kunnen krijgen. Wees je bewust dat suiker wordt toegevoegd aan producten die op het eerste gezicht gezond lijken en worden aangeprezen als een verantwoord product. Dit werkt misleidend. Door te kiezen voor volkoren producten, de etiketten te lezen, fruit en groente te geven en zelf smoothies en yoghurt te maken, kun je de suikerinname van je kind op een eenvoudige manier verminderen.

Zou je dit ook willen? Je algehele weerstand verhogen? En een paar kilo afvallen? En meer energie? Dit alles door het weglaten van slechts 1 ingrediënt… namelijk suiker! Geraffineerde suiker wordt echt overal aan toegevoegd, niet alleen aan zoetigheid, maar ook aan brood. Zoveel suiker heb je helemaal niet nodig en doet ook niets voor je gezondheid, in tegendeel! In de cursus ’Natuurlijk! Suikervrij’ leer je alles over een leven zonder suiker.

Meer lezen
Suiker in kindervoeding: Wat zit er in en hoeveel mag er in zitten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *