suiker in fruit

Fruit, ik noem het altijd een compleet pakketje van de natuur. Zo zit fruit boordevol vezels, mineralen en vitamines. Maar er zit ook suiker in fruit. Deze suiker wordt fructose genoemd. Kun je fruit nu ook beter laten staan?

Fructose: De suiker in fruit

Suiker heeft verschillende benamingen. Zoals ik zojuist vertelde zit er suiker in fruit ‘fructose’ genaamd. Een ander woord hiervoor is fruitsuiker. In principe maakt het niet zoveel uit hoe je het noemt, het is alle keren gewoon suiker. Het suiker wat in fruit zit, zit hier van nature in. Daarom worden deze suikers ‘natuurlijke suikers’ genoemd. Suiker die door de fabrikant aan een product wordt toegevoegd, noemen we toegevoegde of geraffineerde suikers.

suiker is suiker

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende suikers. Suiker is suiker. In je lichaam zit geen sensor die aangeeft of het suiker wat binnenkomt nu toegevoegde of natuurlijke suikers zijn. Daarom is het vaak wat verwarrend over hoe dit nu precies zit. Dus de suikers die in een glas vers geperste jus d’ orange zitten, worden op dezelfde manier in het lichaam verwerkt als de suikers die in een glas cola zitten. En hebben dus ook dezelfde invloed op het stijgen van de bloedsuikerspiegel.

Suikervrij of suikervrijer

Bovenstaande is daarom de reden dat ik niet van suikervrij spreek maar van geraffineerd suikervrij of suikervrijer. Iemand die zegt suikervrij te leven en toch dagelijks fruit eet, krijgt immers toch suiker binnen. De term bewust suikervrijer past hier beter bij. Je bent dan immers bewust bezig om suikervrijer te leven.

suiker in fruit

Stoppen met fruit eten?

Fruit past in een gezond eetpatroon. Je kunt daarom ook gewoon doorgaan met deze gezonde gewoonte. Zoals ik al eerder schreef is fruit een compleet pakketje van de natuur. Doordat fruit veel vezels bevat, wordt de suiker langaam opgenomen in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo snel. In tegenstelling tot producten waar suiker aan toegevoegd wordt.

Volgorde van fruit eten/drinken

Eet bij voorkeur ook het fruit in zijn geheel. Dus een stuk fruit. Op het moment dat je het pakketje uitpakt (lees: verwerkt) verandert de samenstelling. Als voorbeeld gebruik ik even de volgorde: appel, appelmoes en appelsap.

  • Appel: Compleet stuk fruit, het totaalpakketje van de natuur.  Heeft de juiste samenstelling om te eten. Het bevat vezels zodat je sneller verzadigd raakt. En door de vezels stijgt de bloedsuikerspiegel geleidelijk.
  • Appelmoes: Appel wat, zoals de naam al zegt, verwerkt is tot moes.  Vaak wordt de appel gekookt en gepureerd tot moes. Appelmoes is dus al iets verwerkt. Je hebt meer appels nodig om een schaaltje moes te maken. Wil je graag appelmoes eten, maak het dan bij voorkeur zelf. De appelmoes in de winkel bevat vaak onnodig veel toegevoegde suikers. Door het zelf te maken, weet je precies wat er de appelmoes zit en krijg je ook minder suikers binnen.
  • Appelsap: Appels waar sap van is gemaakt. De appel is volledig verwerkt tot sap. Hierdoor bevat het weinig tot geen vezels meer. Appelsap zit boordevol suiker. Je hebt best wat appels nodig om één glas sap te maken. Omdat het vloeibaar is, drink je het. Hierdoor raak je minder snel verzadigd. Ook krijg je vrij snel veel suikers binnen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Aan sap uit de winkel wordt vaak ook nog extra suiker toegevoegd.
Lees ook: Suiker in vruchtensap

Fruit en leefstijl

Fruit past in een gezonde leefstijl. Je kunt daarom met een gerust hart elke dag fruit eten. Zo’n 2 stuks fruit per dag zijn aanbevolen. Blijf hierbij variëren in de verschillende soorten en kleuren fruit. Een banaan is gezond maar als je elke dag alleen maar bananen zou eten, dan wordt dat op een gegeven moment wel eenzijdig. Hierdoor mis je weer de eigenschappen van andere vitamines en mineralen. Door te variëren met verschillende soorten fruit ben jij er zeker van dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Je kunt fruit op verschillende momenten van de dag eten. Bij het ontbijt, lunch, diner en als tussendoortje. Daarnaast is fruit makkelijk mee te nemen voor onderweg.

Cursus 20 dagen suikervrij

Wil je meer weten over suiker en hoe je suikervrijer kunt leven? Meld je dan aan voor de online cursus ’20 dagen suikervrij’.

suikervrijer leven cursus suikervrij

Fruitsuiker: De suiker in fruit, is het gezond?
Getagd op:     

Eén gedachte over “Fruitsuiker: De suiker in fruit, is het gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *