
Ontbijtgranen zijn al jaren een populaire keuze voor het ontbijt. Ze zijn snel, handig, en in allerlei smaken en vormen verkrijgbaar. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er vaak meer suiker in ontbijtgranen zit dan je zou verwachten. Hoewel ontbijtgranen gezond ogen en worden aangeprezen als energieboosters, bevatten sommige soorten net zoveel suiker als een gebakje. Dit artikel biedt inzicht in hoeveel suiker er werkelijk in ontbijtgranen zit en wat je opties zijn voor een gezonder ontbijt.
Waarom zitten er suikers in ontbijtgranen?
Suiker speelt in ontbijtgranen een belangrijke rol. Het zorgt niet alleen voor een zoete smaak, maar maakt ook de textuur en houdbaarheid beter. Fabrikanten voegen suiker toe om ontbijtgranen aantrekkelijker te maken voor kinderen en volwassenen die van een zoete start van de dag houden. Maar al die extra suikers kunnen snel oplopen, wat kan leiden tot een suikerpiek in je bloedspiegel en later op de ochtend een dip in je energie.
Hoeveel Suiker Zit er in Ontbijtgranen?
De hoeveelheid suiker in ontbijtgranen varieert sterk per merk en soort. Chocolade-ontbijtgranen en soorten met een fruitsmaak bevatten vaak het meeste suiker. Bij sommige merken kan een portie van 40 gram ontbijtgranen wel 10 gram suiker bevatten, wat neerkomt op twee theelepels. Als je bedenkt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 25 gram vrije suikers per dag te consumeren, is dit een aanzienlijke hoeveelheid voor één maaltijd.
Hier zijn een paar voorbeelden van hoeveel suiker populaire ontbijtgranen bevatten per portie:
- Chocolade cornflakes: 9-12 gram suiker
- Vruchten muesli: 8-10 gram suiker
- Honey pops: 10-13 gram suiker
- Naturel muesli: minder dan 1 gram suiker
Zoals je ziet, kunnen de verschillen enorm zijn. Het is daarom belangrijk om de voedingsetiketten goed te lezen en te weten hoeveel suikers er in een product zitten zodat je weet wat je eet.
De risico’s van te veel suiker bij het ontbijt
Toegevoegde suikers in je ontbijt verhoogt je bloedsuikerspiegel, maar deze daalt daarna vaak snel, wat kan leiden tot energiedips en een hongergevoel. Hierdoor heb je eerder de neiging om te snacken, vaak met zoete of calorierijke tussendoortjes. Dit patroon kan leiden tot gewichtstoename en kan op de lange termijn zelfs bijdragen aan gezondheidsproblemen, zoals insulineresistentie en diabetes type 2.
>>> Minderen met suiker? Klik hier om mee te doen met de suikervrij challenge!
Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag. Als je dan al veel suikers binnenkrijgt, zit je al snel op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suikers. Daarnaast zorgt een ontbijt met veel suiker er vaak voor dat je minder snel gezonde alternatieven, zoals vezels en eiwitten, binnenkrijgt. Vezels en eiwitten houden je langer verzadigd, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Gezondere ontbijtopties met minder suiker
Gelukkig zijn er genoeg manieren om te genieten van een lekker en voedzaam ontbijt zonder al die toegevoegde suikers. Hier zijn enkele tips:
- Kies voor naturel granen: Naturel havermout, muesli zonder toegevoegde suikers of volkoren granen zijn goede opties. Ook teff is een heel mooi product om je dag mee te starten. Je kunt zelf vers fruit of een kleine hoeveelheid honing toevoegen als je toch wat zoetigheid wilt.
- Maak je eigen ontbijtgranen: Door je eigen mix van noten, zaden, havermout en gedroogd fruit samen te stellen, heb je volledige controle over de ingrediënten en de hoeveelheid suiker.
- Let op de ingrediëntenlijst: Zoek naar ontbijtgranen waar suiker niet als een van de eerste drie ingrediënten staat vermeld. Namen als glucose, fructose, siroop en honing duiden ook op toegevoegde suikers.
- Voeg eiwitten toe aan je ontbijt: Combineer je ontbijtgranen met yoghurt, kwark of noten voor extra eiwitten. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden en je langer vol te laten voelen.
- Gebruik kruiden voor extra smaak: Kruiden zoals kaneel, vanillepoeder en nootmuskaat kunnen een natuurlijke zoete smaak geven aan je ontbijt zonder toegevoegde suiker. Kaneel heeft zelfs de eigenschap om je bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren, wat een mooie toevoeging is voor een gezonder ontbijt.
Suiker toegevoegd: Hoe lees je het etiket van ontbijtgranen?
Het kan verwarrend zijn om etiketten te lezen, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen om dit te leren. Bij veel ontbijtgranen staan verschillende namen voor suiker, zoals:
Het is daarnaast ook goed om te onthouden dat suiker in vele vormen kan voorkomen. Zelfs “natuurlijke” suikers, zoals honing of agavesiroop, kunnen de totale suikerinname snel verhogen.
Suikerbewust kiezen voor een gezonde start van de dag
Bij het kiezen van ontbijtgranen is het belangrijk om te kijken naar de balans tussen smaak en gezondheid. Als je echt niet zonder zoete ontbijtgranen kunt, probeer dan je portie te verkleinen of het te combineren met natuurlijke, suikervrije alternatieven. Kleine veranderingen, zoals het beperken van toegevoegde suikers bij het ontbijt, kunnen een groot verschil maken in je algehele gezondheid en energiepeil.
Suiker in ontbijtgranen
Ontbijtgranen kunnen een gezonde keuze zijn als je bewust kiest. Door de etiketten goed te lezen, suikervrije opties te overwegen en je eigen granenmix te maken, kun je teveel suiker vermijden en de dag gezond beginnen. Vind je het lastig om producten te vervangen? Of weet je echt niet voor welke producten je dan moet kiezen? Gebruik dan de Suiker Switch app.

Suikerrijke producten vervangen voor producten die minder suiker bevatten
Minder suiker eten was nog nooit zo eenvoudig! Suiker Switch is dé app die jouw overstap naar een leven met minder suiker gemakkelijk maakt.
De Suiker switch is de enige app in Nederland met alle suikervrije alternatieven, waardoor minder suiker eten écht eenvoudig wordt. Heel gemakkelijk alle suikervrije producten in de supermarkten, in een handig overzicht beschikbaar.
Meer lezen over suiker
- Het suiker in vruchtensap, is het gezond of toch niet zo?
- Wat zijn toegevoegde suikers en hoe kun je deze suikers herkennen?
- Waarom zit overal suiker in? Wat is nou de reden dat suiker in een product wordt gestopt?