Rietsuiker is een suiker dat wordt gewonnen uit suikerriet. Het sap van suikerriet wordt ingekookt, daarna gekristalisseerd en gezeefd. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan bietsuiker waardoor er een donkerbruine stroperige massa achterblijft ( Dit wordt melasse genoemd) Deze stroop geeft de welbekende bruine kleur aan de rietsuiker. Er bestaat witte, lichtbruine en donkerbruine rietsuiker (deze wordt na bovenstaand proces ook nog geraffineerd). Verder is er ook nog ruwe rietsuiker. Die is ongeraffineerd en bevat meer vitamines en mineralen dan de andere rietsuikers.

Rietsuiker bestaat net als bietsuiker uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Rietsuiker bevat wel een klein beetje mineralen. Dit in tegenstelling tot wat bij bietsuiker, waarbij dit ontbreekt. Maar dit is zo minimaal dat het eigenlijk verwaarloosbaar te noemen is. Aan rietsuiker wordt ook vaak nog extra suikerstroop toegevoegd voor een nog bruinere kleur. Dit wordt ook gedaan om een betere smaak te verkrijgen en omdat een betere kleur het onderscheid tussen gewone biet en rietsuiker beter zichtbaar maakt. Hierdoor verschilt ook de smaak van rietsuiker met dat van bietsuiker.